Analýza: Minimální mzda k růstu nezaměstnanosti nepovede

22. 9. 2016

Celkové náklady podnikatelů na zvýšení minimální mzdy z 9900 korun na 11 000 korun měsíčně od ledna příštího roku budou činit zhruba 3,5 miliardy korun. Ve státní sféře to bude 610 milionů korun. Uvádí to analýza, kterou nechala vypracovat vláda. Podle dokumentu by tyto náklady při současné hospodářské situaci neměly představovat riziko propouštění a nárůst nezaměstnanosti. Po zvýšení, jak se na něm dohodla tripartita, dosáhne minimální mzda přibližně 38,2 procenta průměrné mzdy. Vláda slibuje pokračování růstu, což žádají odbory.

"Vláda chce i nadále pokračovat ve zvyšování minimální mzdy v souladu s cílem dosažení čtyřicetiprocentní úrovně průměrné mzdy, který si vytyčila v programovém prohlášení," uvedl mluvčí vlády Martin Ayrer. Doplnil, že zpráva Mezinárodního měnového fondu doporučuje pro země střední a východní Evropy úroveň 45 procent průměrné mzdy.

"V souvislosti s úpravou minimální mzdy nebyl v ČR nikdy v minulosti zaznamenán přímý vliv na růst nezaměstnanosti. Bezprostředně po zvýšení minimální mzdy docházelo jen k mírnému nárůstu podílu zaměstnanců odměňovaných na úrovni minimální mzdy, který postupem času opět poklesl," konstatuje analýza. Minimální mzdu pobírá zhruba 3,2 procenta zaměstnanců, to je 115 000 lidí.

Úprava minimální mzdy má podle vlády přispět k omezení výplat mezd na černo a ke zvýšení zájmu o práci domácích zaměstnanců na pracovních místech, kde jsou nyní často zaměstnáváni cizinci.

Odbory žádají, aby minimální mzda stoupla na 11 500 korun. "Pracovat a pobírat minimální mzdu u nás znamená být pod hranicí chudoby, to je naprosto neakceptovatelné," uvedl minulý týden předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

autor: (red)

zdroj:www.e-sondy.cz