Australská firma Prairie Mining Limited převzala od NWR projekt Dębieńsko

12. 10. 2016

Australská firma Prairie Mining Limited převzala od New World Resources (NWR) projekt Dębieńsko v Horním Slezsku a to za přibližně 2 miliony Euro. Podle společnosti se jedná o perspektivní projekt z důvodu vysoce kvalitního koksovatelného uhlí. Firma to oznámila na svých internetových stránkách.

Ještě před několika léty označil tehdejší předseda představenstva NWR Mike Salamon tuto událost jako dosažení klíčového milníku v růstové strategii společnosti NWR. „S hrdostí oznamujeme zahájení stavebních prací v místě, kde jsme připraveni investovat více než půl miliardy EUR a kde v nadcházejících letech vytvoříme přes dva tisíce pracovních míst. Jedná se o první důl, který se otevírá v Hornoslezské uhelné pánvi za poslední více než dvě desetiletí,“ řekl tehdy Salamon.

První uhlí mělo být v Debiensku vytěženo v roce 2017 a předpokládaná roční produkce měla dosáhnout 2 miliony tun. Celkové zásoby uhlí v lokalitě NWR odhadovalo na 190 milionů tun, 7/8 by mělo tvořit koksovatelné uhlí. NWR Karbonia měla pro dobývací prostor Dębieńsko těžební licenci na 50 let.

ivz