Bezpečák ze Staříče v čele motorkářů s dobrým srdcem

22. 6. 2015

Čtvrtý ročník srazu motorkářů v Klokočově u Vítkova ukázal, že drsňáci na silných mašinách z klubu Beskyd´s Riders okolo Jindřicha Lettovského alias Blinkra jsou ve skutečnosti velkorysí jedinci s dobrým srdcem. Se závodním inspektorem bezpečnosti práce z Důlního závodu 3 na Yamaze DragStar 650 si navíc na cestách nepočínají jako „dárci orgánů“.

„Sraz nazvaný MotoHadinka organizujeme jako náš klubový. Letos jsme napočítali na 1300 vstupů. To samozřejmě neznamená, že každý musel nutně přijet na vlastní motorce,“ přiblížil Lettovský, jenž se svou nepřehlédnutelnou rohatou helmou a vlajkou Beskyd´s Riders vedl kolonu při spanilé jízdě Vítkovskem. Uctili při ní i kamaráda motocyklistu u pomníčku jeho tragické nehody.

Setkání v areálu Hadinka se přitom neneslo jen v duchu obligátní motorkářské zábavy (projížďky, soutěže, přehlídky, rocková muzika včetně revivalu Judas Priest, kde hraje vedoucí výroby Důlního závodu 3 Marek Červenka). „Dáváme tomu i lidský rozměr, proto pořádáme dobročinné sbírky. Loni na speciální lůžko pro vojenského veterána zraněného na zahraniční misi. Letos na vozík pro hendikepovaného chlapce, kdy se vybralo skoro sedmnáct a půl tisíc korun. Naplňuje nás to pocitem, že jsme schopni udělat něco pro druhé. Hlavně pro lidi, kteří nejsou schopni si sami pomoci. Motorkáři prokázali solidaritu, mají otevřené srdce,“ prohlásil Blinkr.

Ten sedlá motocykl sedmým rokem a před pěti lety s kamarádem řečeným Ozzef stál u vzniku Beskyd´s Riders čítajícího nyní mezi dvaceti až třiceti členy z Frýdecko-Místecka, Ostravska, Vítkovska a Fulnecka. Jezdí s nimi vedoucí úseku centrální dopravy Důlního závodu 3 Jiří „FoFo“ Foltýn. „Sešli jsme se tak, že máme choppery a cruisery, ale nikoho nekastujeme,“ popisoval Lettovský.

Na druhé straně na těchto mašinách se nepořádají závody, jsou stvořeny k pohodovým jízdám, kdy se motorkáři mohou kochat okolím. „Pohybujeme se pomalu a opatrně. I když je pro mne bezpečnost v práci důležitější, nezapomínám na ni ani na asfaltu. Jezdím bez nehod,“ doplnil Blinkr.

Skoro polovina doplatku
Maminka dvanáctiletého hendikepovaného Honzy z Vřesiny za Ostravou nedá na motorkáře dopustit. „Jsou to velcí kamarádi, kteří když mohou, tak pomohou. Potřebujeme pro syna vozík se speciálními úpravami pro převoz dýchacího aparátu, doplatky jsou u těchto věcí přímo šílené, takže jsme jim nesmírně vděčni,“ vzkázala Jana Matlaková s tím, že sbírka Beskyd´s Riders vynesla skoro polovinu potřebné částky.

bz.jpg

jindra-foto-137.jpg