BOZP: Jak postupovat, když zaměstnanec způsobil škodu?

16. 6. 2016

Na dotaz odpověděla JUDr. Eva Dandová.

Náš zaměstnanec na pracovišti naboural vozíkem do haly. Jak mám postupovat a jaký formulář použít na sepsání škody?

Na to není žádný formulář. To je odpovědnost zaměstnance za škodu způsobenou zaměstnavateli (předpokládám totiž, že hala je majetkem zaměstnavatele, u kterého pracuje dotyčný zaměstnanec), a to si musí vyřešit zaměstnavatel se zaměstnancem sám. Právní úprava je obsažena v § 250 zákoníku práce (ZP) a podle § 262 ZP výši požadované náhrady škody určuje zaměstnavatel. Podle § 257 ZP výše požadované náhrady škody způsobené z nedbalosti nesmí přesáhnout u jednotlivého zaměstnance částku rovnající se čtyřapůlnásobku jeho průměrného měsíčního výdělku před porušením povinnosti, kterým způsobil škodu. Podle § 263 ZP výši požadované náhrady škody je zaměstnavatel se zaměstnancem povinen projednat a písemně mu ji oznámit zpravidla nejpozději do 1 měsíce ode dne, kdy bylo zjištěno, že škoda vznikla a že je zaměstnanec povinen ji nahradit.

ZDROJ: BOZPINFO
AUTOR: DANDOVÁ EVA