Cena tepla v Havířově se v příštím roce mírně zvýší

29. 12. 2015

K meziročnímu nárůstu o 1,7 procenta míří cena tepla dodávaného Havířovskou teplárenskou společností (HTS) v roce 2016. Průměrná cena tak dosáhne 475,94 korun bez DPH za gigajoule (GJ).

"Kalkulace ceny pro rok 2016 počítá s razantním poklesem dodaného množství tepelné energie," uvedl vedoucí obchodního oddělení HTS Martin Navrátil. Nárůst průměrné ceny tepla a zároveň pokles jeho dodaného množství se projeví ve snížený celkových výdajů, které domácnosti a ostatní odběratelé v Havířově za vytápění a dodávky teplé vody v roce 2016 zaplatí. "Například u třípokojového bytu může roční úspora dělat až sedm set korun," míní Navrátil.

Ve srovnání s plánovaným objemem tepla ve výši 855 tisíc GJ v letošním roce havířovská společnost přepokládá v roce 2016 dodávky jen 810 tisíc GJ tepla. "Důvodů pro tak výrazný pokles v množství dodané tepelné energie je více. Pokračuje zateplování objektů, snižuje se spotřeba teplé vody a v neposlední řadě se na poklesu může odrážet i dlouhodobý úbytek obyvatel Havířova," doplnil Martin Navrátil. A novým faktorem ovlivňujícím chování obyvatel je legislativně daná plošná montáž poměrových měřičů tepla na radiátorech, což se projeví v dalším snížení spotřeby tepla v domácnostech. HTS distribuuje teplo a teplou vodu do více než 20 tisíc domácností.

Teplo nakoupené od společnosti Veolia Energie ČR (dříve Dalkia) připravuje Havířovská teplárenská společnost, a. s., pro vytápění a teplou vodu ve svých předávacích stanicích. Těch je v Havířově 74 a teplo z nich je rozváděno pomocí sítě sekundárních rozvodů v celkové délce 39 kilometrů.

autor: Ing. Věra Wojnarová

zdroj: Město Havířov