Češi odpracují za život v průměru 35 let

15. 2. 2016

Pracujeme víc než Slováci a méně než Němci
Nejdéle jsou v EU pracovně aktivní Švédi, nejméně Italové. Češi jsou 34,9 lety očekávané délky pracovního života blízko průměru EU a odpracují zhruba o dva roky víc než průměrný Slovák a o tři roky méně než průměrný Němec. Vyplývá to ze srovnání Eurostatu, o kterém informoval Český statistický úřad (ČSÚ).

Délka pracovní aktivity v České republice je podle posledních dostupných dat z roku 2014 odhadována na 34,9 roku, tedy o něco méně než průměr EU (35,3). Délku pracovního života v jednotlivých zemích podstatně ovlivňuje aktivita pracujících v nejmladším věku a po šedesátce.

Rozdíly v délce pracovního života jsou přitom v EU mimořádně velké. Hodnota ukazatele se pohybuje v rozpětí od 30,6 roku do 41,1 roku. Nejvyšší je v zemích s velkou pracovní aktivitou mladých, jako jsou Dánsko, Německo, Nizozemsko, Švédsko, Spojené království nebo Finsko.
Česko se ve srovnání umístilo těsně pod unijním průměrem a stojí si celkově o něco lépe, než při nedávném srovnání zaměstnanosti mladých.

Eurostat také uvádí délku pracovní aktivity i u třech evropských zemí, které nejsou členy EU. U všech je velmi vysoká. V Norsku je to 39,5 roku, ve Švýcarsku 42,3 a na Islandu dokonce 45,5 roku.

Muži jsou podle těchto odhadů déle ekonomicky aktivní než ženy. V průměru v EU muži odpracují 37,8 let, ženy 32,7 let. V případě Česka je to 38 let u mužů a 31,5 roku u žen, tvrdí Eurostat.

zdroj: www.e-sondy.cz