Česká ekonomika roste nejrychleji v Evropě

31. 8. 2015

Česká ekonomika má nakročeno k celoročnímu růstu HDP přes čtyři procenta a roste nejrychleji v Evropě. Zpřesněný odhad Českého statistického úřadu (ČSÚ) potvrdil růst domácího produktu (HDP) ve 2. čtvrtletí meziročně o 4,4 procenta. Stejné číslo uváděl i předběžný odhad.

Odhad mezičtvrtletního růstu dokonce statistici proti předběžným údajům zvýšili z 0,9 na 1,0 procenta. Meziroční růst ekonomiky je největší od čtvrtého čtvrtletí roku 2007.
HDProste podle analytiků v Česku vedle Irska (na potvrzené odhady růstu čeká) nejvýrazněji ze všech evropských zemí. Odráží tak příznivé trendy v ekonomice.

Z evropských zemí překonaly tříprocentní hranici růstu HDP ve druhém čtvrtletí Polsko, Slovensko a Španělsko. „Mezi zeměmi OECD pak ČR vykazuje třetí nejlepší výsledek, po rozvíjejících se ekonomikách Číny a Indonésie.

Hospodářský růst byl podle statistiků rovnoměrně rozprostřen mezi odvětví tuzemské ekonomiky. Zpracovatelský průmysl vzrostl meziročně o sedm procent a růst stavebnictví dosáhl tempa 3,1 procenta. Výraznějším tempem rostla i všechna odvětví služeb. Obchod, doprava a ubytování zaznamenaly oproti loňsku růst o 2,8 procenta.

Ministerstvo financí v červenci vylepšilo odhad letošního růstu na 3,9 procenta. Další ekonomové jsou ale ještě optimističtější. Například analytici Komerční banky v analýze z tohoto týdne předpovídají pro rok 2015 růst o 4,5 procenta a pro rok 2016 o 2,7 procenta

autor: (red)

zdroj:www.e-sondy.cz