České Permony udělovali v kulturním domě Radost

29. 6. 2015

V komorním, ale o to důstojnějším prostředí sálku kulturního domu Radost se v sobotu 20. června odbylo předávání cen Český Permon, které na SHMO již pravidelně uděluje Sdružení hornických a hutnických spolků ČR. Došlo také na rozdávání medailí za zásluhy o pozvednutí havířského cechu.

„Sošky Permona na podstavci ve tvaru zvonku dostávají osobnosti nebo instituce, které se významným způsobem zaslouží o rozvoj hornických tradic. V uplynulých deseti letech jsme ocenění udělili sedmapadesátkrát, v Havířově přidáváme dalších pět. Je to i uznání kamarádům, protože tohle těžké povolání bez nich nelze dělat,“ vysvětlil tajemník sdružení Pavel David s tím, že vítěze čtyř kategorií určuje takzvaná Hornická komise. Komu připadne Mimořádná cena, rozhoduje pořadatelské město SHMO.

„Abychom mohli udržovat tradice a oceňovat zasloužilé, museli být na počátku právě horníci. Ti ve středověku na Kutnohorsku nepožili-li bídně a dožívali se nízkého věku, živořili později i jejich následovníci, dokud se nesjednotili a nevybojovali pro sebe – a svým způsobem i pro nás – lepší život. Byli to horníci, kdo stál například u vzniku společných pokladen pro nemocné,“ prohlásil při této příležitosti primátor Havířova Daniel Pavlas. Jedním dechem zdůraznil, že je hrdým občanem města vybudovaného pro pracovníky okolních šachet.
„Předsednictvo SHHS ČR vysoce hodnotilo účast občanů města a návštěvníků, kteří přihlíželi hornické parádě. Velmi vysoce pak ocenilo jednotlivé součásti akce, nejvíce však samotný akt předávání cen Českého Permona a dalších významných ocenění,“ doplnil náměstek primátora pořádajícího města Eduard Heczko.

Ocenění v pěti kategoriích

• Hornický folklór
Spolek Prokop Příbram získal cenu za zavedení Hornických Mikulášů ve stylových montánních prostorách štoly Marie a v budově stejnojmenného dolu. Za třiadvacet let navštívilo tuto akci dohromady už přes osmdesát tisíc lidí, inspirovaly se jí rovněž další hornické spolky.

• Záchrana technických památek
Krušnohorskou důlní ocenili za zpřístupnění jednoho z nejstarších a nejrozsáhlejších důlních děl v Mikulově v Krušných Horách – štoly Lehnshafter, kde se dobývalo stříbro od 13. století. Práce na obnově probíhají od roku 1988 a jejich hnacím motorem je Pavel Chaloupka.

• Počin roku
Starosta města Rudolfov Vít Kavalír převzal sošku za zřízení a vybavení nového hornického muzea. Expozice mapují těžbu stříbra i zlata v Rudolfovském revíru, historii města s mincovnictvím, hutnictvím a alchymií, a také hornickou minulost celé jihočeské oblasti.

• Celoživotní dílo
Perkmistr SHHS Miroslav Štastný se tentokrát na chvíli ocitl v roli přebírajícího. Název ceny hovoří za vše! Její nový držitel byl například v roce 1973 u obnovení Hornických večerů v Příbrami – později známých jako Skok přes kůži – čímž navázal na tradici z poloviny 19. století. „Tato cena stojí za ohlédnutí. Ohlédl jsem se… a nic tam neviděl! Jestli není pozvánkou do předsálí krematoria. Ale teď bez legrace, moc si toho vážím,“ komentoval svou chvíli Šťastný.

• Mimořádná cena pořadatele setkání
Zdeněk Dombrovský zalitoval, že s ním není manželka a desítky dalších kamarádů, kteří si ocenění zaslouží s ním: za mimořádný přínos k organizaci 19. SHMO ČR v Havířově. „Tři roky jsme se spolu věnovali přípravě této akce. Žena trpělivě snášela všechno, co k této práci patří, a sama neváhala pomáhat,“ uvedl zástupce havířovské pobočky KPHMO.

Držitelé čestných medailí

• Lux ex Tenebris (Světlo v temnotách)
- Karel Budín z KPHMO (za zachování hornických tradic a historie, zejména v Orlové)
- Jaroslav Malchárek z Bratislavského baníckeho cechu (Slovensko)

• Spolková medaile SHHS ČR „Za rozvoj a udržování montánních tradic“
- Jindřiška Šrámková z Hornicko-historického spolku Stříbro
- Ladislav Bardoň z KPHMO
- Josef Gerthner ze Spolku severočeských havířů Most

• Čestný odznak Ministra hospodárstva Slovenskej republiky „Za zachovanie tradicií“
- Jiří Anděl, druhý místopředseda Hornicko-historického spolku Stříbro
- Zbyněk Jakš, předseda Spolku severočeských havířů Most
- Josef Kovář, místopředseda Spolku Řimbaba
- Vojtech Dirner, děkan Hornicko-geologické fakulty VŠB-TUO
- Zdeněk Dombrovský z KPHMO

okdd.jpg

autor, foto, zdroj: OKD a.s.

článek vyšel v týdeníku Horník č. 24