Česko má druhou nejnižší nezaměstnanost v EU

5. 10. 2015

Podle posledních údajů Eurostatu míra nezaměstnanosti v EU i v eurozóně v srpnu stagnovala na 9,5 % respektive 11 %. Ekonomický růst, který je v letošním roce v rámci možností eurozóny poměrně slušný, tak zatím však příliš nevytváří nová pracovní místa. Výjimkou je Německo, kde se nezaměstnanost opět snížila – tentokrát o jednu desetinu – na 4,5 %. Naproti tomu ve Francii – druhé největší ekonomice EMU – vzrostla na 10,8 %, informuje Petr Dufek z Československé obchodní banky, a.s.

Na druhém konci pomyslného žebříčku zůstává stále Řecko s 25,2% nezaměstnaných. Tento údaj ovšem hovoří o červnu, protože Řecko, (zřejmě z pochopitelných důvodů) hlásí míru nezaměstnanosti s minimálně dvouměsíčním zpožděním. A jak to vypadá jinde na chvostu? Mírné zlepšení hlásí Španělsko a Itálie, zřejmě díky sezónním pracím v oblasti zemědělství a cestovního ruchu. Irsko stagnuje a Portugalsko vykazuje zhoršení situace na trhu práce. Nejrychleji se naopak zlepšuje situace na Slovensku.

Situace na trhu práce se celkově zlepšuje i z pohledu nezaměstnanosti mladé generace. Výraznou výjimkou je pouze Finsko, Belgie, Malta a Rakousko. Bohužel, nezaměstnanost mladých do 25 let je stále více než dvojnásobná ve srovnání s celkovou nezaměstnaností. Bez práce je v současné době v EU a eurozóně více než 20% lidí.

I když se zdá, že se pozitivní trend zlepšování situace na evropském trhu práce prozatím zastavil, dá se předpokládat, že díky ekonomickému růstu začne nezaměstnanost alespoň částečně klesat. Vrátit se však do doby před ekonomickou krizí, se do tří let jeví jako nedosažitelný cíl.

autor,zdroj: www.e-sondy.cz