Český Těšín: Doplatek na ubytovny jen vlastním občanům a na půl roku

27. 5. 2015

Rada města Český Těšín přijala Zásady pro poskytování souhlasu s doplatky na bydlení. Podle nich uděluje souhlas pouze občanům města a to na dobu půl roku. Rada se řídí snahou zachovat status quo, kdy je na území pětadvacetitisícového města pouze jedna malá ubytovna, která je pod kontrolou příslušných úřadů a nejsou s ní nijaké závažné problémy.

„Podle těchto zásad Rada města uděluje souhlas pouze občanům s trvalým pobytem na území města Český Těšín. Tento souhlas je jen pro ubytovnu Mašinka s kapacitou 20 lůžek. Nechceme totiž, aby v našem městě vznikaly další ubytovny a stahovali se nám zde problémoví občané z jiných měst. Mašinka má naši akceptaci, protože jde o hygienicky kladně hodnocené zařízení, kde bydlí povětšinou naší občané, kteří nejsou dle vyjádření MP problémoví. Souhlas je udělován na půl roku, což má být pro tyto lidi motivaci řešit svou životní situaci a najít si jiné bydlení. Pokud se jim to nepovede, mohou požádat o doplatek znovu,“ uvedla místostarostka Gabriela Hřebačková.

Během května jsme obdrželi 12 žádostí týkajících se 15 osob, z toho dvě osoby nemají trvalý pobyt na území města Český Těšín. Rada města udělila nesouhlas těmto dvěma občanům, a to v souladu s přijatými Zásadami města Český Těšín pro poskytování souhlasu s doplatky na bydlení

.Dvěma přespolním osobám město nabídlo ubytování v noclehárně Bethel, kde nemusí mít souhlas s doplatkem na bydlení.

autor: Dorota Havlíková