Český Těšín: Mezi mosty vyrostou stezky a dětská hřiště

25. 2. 2015

Těšínské břehy kolem hraniční řeky Olzy/Olše prochází dalšími proměnami. Dělníci se dnes po zimě vrátili k výstavbě cyklostezky podél českotěšínského nábřeží v rámci pokračování česko-polského projektu Zahradu dvou břehů. Už v během prázdnin by se po ni mohli prohánět cyklisté, bruslaři s povděkem přivítají nový chodník a rodiny dvě atraktivní hřiště pro děti.

„Máme k dispozici unikátní a rozsáhlé zelené plochy přímo v centru města. Naším cílem bylo získat evropské peníze na jejich modernizaci tak, aby splňovaly dnešní představu občanů o trávení volného času, která je zcela odlišná od doby před více než sto lety, kdy tyto místa vznikala. Že proměny jsou zcela funkční a mění i postoj našich občanů ke společné,mu aktivními odpočinku ukázala přestavba parků Masarykovy sady a Adama Sikory,“ uvedl starosta Vít Slováček s tím, že o tom, zda se mladí lidé rozhodnou ve svém městě zůstat, rozhoduje i dostupnost sportovně-rekreační infrastruktury.

Ideou projektu Zahrada dvou břehů 213 – 2015 je propojení již revitalizovaných prostranství podél hranice trasami pro pěší, cyklisty a bruslaře, které budou prodloužením stávajících stezek vybudovaných v rámci rekreačně-sportovního areálu. Takto do budoucna vznikne velký okruh po obou městech.

„Šířka cyklotrasy je 2 m a šířka chodníku se pohybuje od 1,5 do 2 m. Změna může nastat pouze v místě vyústění ulice Dvořákovy. Zde byl ponechán na žádost občanů jeden ze stromů, který měl ustoupit rozšíření chodníku. Konkrétní vedení trasy chodníku a cyklostezky a jejich šířky v tomto místě bude řešeno s autorským dozorem,“ doplňuje Monika Tomiczková, které má na starosti administrování projektu

.
Cyklostezka je navržena jako obousměrná, a to výhradně pro cyklisty. Bruslaři budou moci využívat buď prostor chodníku a nebo budou jezdit po ulici nábřeží Míru jako doposud.
Nově budovaná cyklostezka je prodloužením již realizovaných cyklotrasy a stezky v blízkosti KaSS Střelnice a parku Masarykovy sady. „Propojení cyklostezky budované v rámci našeho projektu na obou stranách řeky není v novém úseku prozatím řešeno. Pokud cyklisté budou chtít přejet z jedné strany řeky na druhou budou moci využít jako doposud Sportovní lávku, popř. v budoucnu novou Železniční lávku, kterou bychom rádi postavili, pokud na tento projekt získáme dotace. Mohou také jet po mostě Svobody nebo Družby a řídit se stávajícím dopravním značením,“ dodává Tomiczková.

Úsek nábřeží mezi hraničními mosty se má proměnit v místo setkávání obyvatel obou měst a turistů. Magnetem budou na polské straně jistě i dvě rekonstruované uličky nad umělých kanálem, kterým se říká Těšínské Benátky. Je to řada malých kamenných domků s kouzelnými můstky a malými zahrádkami, které kdysi obývali soukeníci.

Projekt je financován z 85% z rozpočtu EU, z 5% ze státního rozpočtu a spoluúčast města činí zbývajících 10%.

img_6012.jpg

autor, foto: Dorota Pavlíková