Chce předseda Evropské komise Juncker skutečně spravedlivější Evropu?

8. 3. 2016

Evropská komise o dodržování sociálních dohod a spolupráce s odbory vydala v Bruselu Zprávy z jednotlivých členských zemí, které příznačně nazvala: Je pan Juncker spravedlivější než Evropská měnová unie (EMU)? Klíčovou součástí programu předsedy Evropské komise Jean-Claude Junckera je větší zapojení odborů se zaměstnavateli při jednání o ekonomických a pracovních podmínkách, tak jak je projednávala Komise sociálního dialogu v březnu loňského roku. Evropská odborová konfederace (ETUC) a její členové z národních odborových centrál předložily doporučení pro další činnost ve vybraných zemích členských států.

"Pokud předseda Juncker chce opravdu spravedlivější Evropu, musí být jeho návrhy zakotveny v pokynech hospodářské politiky Evropské komise," řekla Veronica Nilsson, náměstkyně generálního tajemníka ETUC. "Očekáváme, že země, které uznávají, že je potřeba zvýšit minimální mzdu, řešit nejasné pracovní smlouvy, rostoucí nerovnost, diskriminaci na trhu práce a nedostatek investic, musí vzít v úvahu zejména růst ekonomiky a prosperitu země, v současné složité době“.

Hlavní úkoly, na které se musí ETUC zaměřit:

. Podporovat zaměstnanost mladých lidí, kteří jsou dlouhodobě bez práce,
. Investovat peníze do získávání dovedností pro praxi a účinnější služby zaměstnanosti,
. Vytvářet nová kvalifikovaná pracovní místa a ohodnotit je odpovídající mzdou, prostřednictvím stabilní a spolehlivé pracovní smlouvy,
. Zvyšovat minimální mzdy na 60 % průměrné mzdy (mediánu)
. Oživit kolektivní vyjednávání
. Snížit míru chudoby prostřednictvím spravedlivě vymezených sociálních dávek
. Vytvořit spravedlivější a ekonomicky udržitelné důchodové systémy a zajistit důstojné stáří
. Zavést pravidla pro sociální dávky s přihlédnutím na příliv uprchlíků
. Usilovat o progresivní zdanění

Ve vztahu ke konkrétním zprávám o stavu v jednotlivých zemích, by se měla Evropská komise zaměřit na následující problematiku:

Španělsko
. Zvýšit mzdy prostřednictvím obnoveného kolektivního vyjednávání a zejména zvýšit minimální mzdu
, Řešit zneužívání řazení smluv na dobu určitou a vysokou úroveň nedobrovolné práce na částečný úvazek a zabezpečit stabilní a bezpečné pracovní smlouvy
. Vypracovat komplexní plán na zvýšení zaměstnanosti
. Zvýhodnit prostřednictvím benefitů pracovníky v náročných sektorech

Itálie
. Uznat, že 1,3 milionu nových pracovních smluv na dobu neurčitou jsou ohroženy bez růstu ekonomiky

Německo
. Vzít na vědomí, že 3 miliony pracovníků s minimální mzdou představují riziko zvyšování sociálních dávek a propad do chudoby
. Uznat, že vzrůstá počet nízkopříjmových pracovních míst
. Počítat s tím, že roste počet důchodců žijících v chudobě
Vyhodnotit dopad přílivu uprchlíků na veřejné finance a trh práce

Polsko
. Přijmout opatření ke zlepšení životní úrovně pro 2,8 milionů lidí žijících v extrémní chudobě a 6,2 milionů v relativní chudobě
. Požadovat ukončení stále se řetězících pracovních smluv na dobu určitou
. Navrhnout, aby růst mezd odpovídal vzestupu produktivity práce, (produktivita práce se zvýšila o 20 % více než mzdy)

Chorvatsko
. Podniknout odpovídající kroky ke změně z dočasných na trvalé pracovní smlouvy (každý čtvrtý pracovník má dočasný kontrakt a u agenturních pracovníků se jejich počet za posledních 5 let zvýšil o 32 procent
. Skoncovat s opožděnými výplatami mezd. Téměř 25 000 zaměstnancům nebyly vyplaceny mzdy za více než tři měsíce. Tento problém se týká více než 7000 zaměstnavatelů.

Bulharsko
. Postupně zvyšovat minimální mzdu, která je nejnižší v Evropě, (180 EUR), což je jen 42 % z průměrné mzdy na 60 % průměrné mzdy (medián)
. Usnadnit kolektivní vyjednávání na zvyšování mezd

autor:(vla)