Chce se vás zaměstnavatel zbavit?

14. 10. 2015

Firmy žádají, aby mohli vyhodit nechtěného pracovníka bez udání důvodů. Stěžují si, že zbavit se nevyhovujícího pracovníka je v Česku obtížné. Zákoník práce je totiž psaný hlavně pro firmy ve výrobních odvětvích, kde lze změřit výkon. Případy, kdy zaměstnanec nevyhovuje z jiných důvodů, zákon dostatečně neřeší. Zda je tomu tak a jak v této situaci postupovat, zkoumala organizace People Management Forum, která oslovila 148 firem. Dvě třetiny z nich jsou nespokojeny s pracovně-právní legislativou, 91 % z nich si přitom myslí, že zákoník práce spíš chrání zaměstnance a stojí proti zaměstnavateli.

Obtížné je propouštění tam, kde výkon práce není dobře měřitelný - těžko se například prokazuje, že někdo špatně nabízí zboží klientům nebo programuje. Výkon pracovníka se tam totiž posuzuje podle spokojeností klienta. Týká se to především firem v poradenství a v technologických odvětvích. Ty se dnes do zákonných důvodů pro výpověď - jako je ztráta způsobilosti, neomluvené absence nebo neplnění výrobní normy - nevejdou. „Zatímco zaměstnanec může dát výpověď bez udání důvodů a musí jen dodržet výpovědní lhůtu, zaměstnavatel obdobnou možnost nemá,“ říká personální šéf IBM Česká republika Štěpán Lukeš.

Zákoník práce je tak psaný hlavně pro firmy ve výrobních odvětvích, kde se dá výkon změřit. To nefunguje ve zmíněných firmách, poskytujících expertní služby. Seniorům se špatně vysvětluje, že už nestačí. Podobně to firmy vidí v případech, když zaměstnanec v důchodovém věku setrvá na své pozici a nepozná, že už na práci nestačí. „Těžko se prokazuje, že už neplní pracovní požadavky, je to složité, dlouho to trvá,“ vysvětluje Eva Hejlová - prezidentka People Management Forum, sdružující firemní personalisty, a personální náměstkyně ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Když dá firma takovému pracovníkovi vyhazov, koleduje si o soudní spor. A soudy většinou dávají za pravdu zaměstnancům, protože jsou obecně slabší stranou. Navíc soud kvůli vyhazovu může trvat od půl druhého roku klidně i čtyři roky. Nadnárodní korporace se nechtějí do soudních sporů s nejasným výsledkem pouštět a proto většina personalistů se sporu snaží předejít dohodou se zaměstnancem. To však není zadarmo. Měla by vyplatit zaměstnanci několik měsíčních platů. Málokdy se firmě podaří, aby zaměstnanec sám uznal, že se pro danou práci nehodí, ať již věkem nebo zdravotním stavem.

Další možností je zrušení pracovního místa z důvodu reorganizace, což většina slušných zaměstnavatelů považuje za nedůstojné. Místo sice na čas zruší, aby odůvodnili podniknutý krok, ale za krátký čas si najdou důvod, jak ho obnovit a přijmout nového člověka. „Radši bychom měli nějakou univerzálnější možnost výpovědi i s tím, že by byla delší výpovědní doba nebo odstupné,“ říká Petr Slezák, personální ředitel pro střední a východní Evropu skupiny Veolia.

Ministerstvo práce nic takového zatím nechystá, ale se zaměstnavateli chce o tom jednat. Experti z ministerstva upozorňují, že většina zaměstnanců ochranu potřebuje, protože někteří zaměstnavatelé obcházejí zákony, vystupují z pozice silnějšího a zaměstnanci neznalí práva se neumí účinně bránit.

autor: (vbo)

zdroj: www.e-sondy.cz