ČMKOS: Právo na stávku zůstává zachováno

10. 3. 2015

ČMKOS vítá, že právo na stávku už nebude v rámci Mezinárodní organizace práce (MOP) zpochybňováno. Činnost MOP byla od roku 2012 v této zásadní otázce zablokována, protože zástupci zaměstnavatelů vznesli tezi, podle níž neexistují na mezinárodní úrovni právně závazné normy, které by dávaly zaměstnancům právo stávkovat v případě, že jsou ohroženy jejich zájmy. Příslušné úmluvy z let 1948 a 1949, na které navazuje celá řada legislativ na národní úrovni, zástupci zaměstnavatelů zpochybnili s tím, že žádné právo na stávku výslovně nezaručují.

Mezinárodní organizace práce, která by měla působit jako celosvětová tripartita, měla v důsledku této blokace ztíženu možnost vyhodnocovat dodržování pracovních a sociálních standardů, k jejichž přijetí se státy napříč kontinenty zavázaly.

Mezinárodní odborová konfederace MEOK vyvolala velkou kampaň proti tomuto postoji zaměstnavatelů a 18. únor 2015 vyhlásila jako akční den za zachování tohoto základního práva. Proběhlo více než 100 akcí v šedesáti zemích. Také ČMKOS se k této iniciativě obdobně jako všechny evropské odborové centrály přihlásila, stanovisko českých odborů podpořil i premiér Bohuslav Sobotka.

V těchto dnech došlo na mimořádném zasedání MOP k dohodě a skupina zaměstnavatelů pod tíhou argumentů a mezinárodní odezvy uznala právo odborů na stávku opírající se o Úmluvu MOP č. 87

autor: Mgr. Jana Kašparová, tisková mluvčí ČMKOS

zdroj: www.cmkos.cz