Den Země v Havířově na náměstí, v dětském parku i v areálu školy

17. 4. 2015

Tradiční oslavy Dne Země budou v Havířově v pátek 24. dubna a jsou připraveny na centrálním náměstí Republiky, v dětském parku na Fibichově ulici i v areálu školy Frýdecká v Bludovicích, kde jsou pro přihlášená družstva dětí mateřských i základních škol připraveny naučné stezky s 12 stanovišti. V soutěžích se předvede celkem 985 dětí, které budou rozpoznávat myslivecké trofeje, poznávat zvířata, dřeviny a ptačí budky nebo kožešiny. Chybět nebudou dovednostní disciplíny.

Hlavní program na náměstí Republiky je připraven od osmi ráno, slavnostní zahájení oslav Dne Země je pak v 8.30 a program potrvá několik hodin. "Jsou v něm mimo jiné ukázky výcviků psů, zájemci se seznámí s ekologickými aktivitami, moderními obnovitelnými zdroji, nahlédnou do mikrosvěta rostlin, rozhýbou své tělo na elektrokolech a koloběžkách, vyrobí si zajímavé pomůcky a rekvizity," vyjmenovává některé z aktivit Dne Země Blanka Mandáková z odboru školství a kultury havířovského magistrátu.

Na programu se kromě odboru školství a kultury radnice v Havířově podílí Česká tábornická unie, Hnutí Duha Olomouc, Městská policie Havířov, Církevní středisko volného času Jana Boska, středisko volného času Asterix z Havířova, Junák, Stanice ochrany fauny Hluk a mnoho dalších kroužků a organizací zabývajících se ochranou životního prostředí. Chybět nebudou výtvarné dílny, výstava a prezentace včelařského kroužku Ambrožíci, doprovodný program připravila také Městská knihovna Havířov. Na náměstí republiky a v sousedícím dětském parku je pro návštěvníky připraveno celkem 19 stanovišť, kde se mohou pobavit nebo poučit. Součástí pátečního programu bude také malování autobusu, které organizuje společnost ČSAD Havířov.

havirovlogo.jpg

autor: Ing. Eva Wojnarová