Dny evropského dědictví: kromě zámku, kostelů a radnice poprvé také Důl Barbora a staré lázně v Darkově

9. 9. 2015

Nadcházející víkend (11.-13.9.) bude v Karviné především ve znamení Dnů evropského dědictví, letos se dvěma velkými překvapeními. Město dojednalo sobotní prohlídky technické památky – areálu Dolu Barbora na okraji Karviné, a starých lázeňských domů v Darkově. Začátek bude v pátek patřit zámku Fryštát. Následují kromě výše uvedeného víkendové prohlídky staré radnice, kostelů v centru nebo šikmého kostela v Dolech. Celkem bude veřejnost moci navštívit sedm památek a kromě zámku jsou všechny ostatní běžně pro prohlídky nepřístupné. Vstupné se platí pouze na zámku a u zámeckého kruhu s přilehlým kostelem. Ostatní památky zdarma. Oblíbené kočárové projížďky centrem přijdou na symbolickou dvacetikorunu.

Zámecké prohlídky v pátek a v sobotu ozvláštní divadelní představení, průvodkyně budou v dobových kostýmech a zámek bude v pátek večer nasvětlený. Oblíbený je také speciální okruh zámkem s přilehlým kostelem Povýšení svatého Kříže. Šachtu Barboru s těžní věží a strojovnou v místní části Doly uvidí veřejnost vůbec poprvé – státní podnik Diamo památku v uplynulých letech renovoval a jeho pracovníci se v sobotu ujmou také výkladu u prohlídek, ve strojovně uvidí návštěvníci i výstavu věnovanou staré Karviné. Důl přestal těžit v roce 2002 po 92 letech. Sobotní procházky po areálu starých Lázní Darkov seznámí veřejnost mj. i s historií lázeňských domů a procedur, budou vedeny vždy od mostu Sokolovských hrdinů do Lázeňského parku. Zaměstnanci radnice pak provedou starou fryštátskou radnicí včetně pracovny primátora.

Na Barboru se lze dostat autem nebo příměstskými autobusy ve směru na Havířov (zastávka Barbora).

S městem letos spolupracují kromě místní farnosti také Lázně Darkov a státní podnik Diamo, který je správcem historické části areálu Barbora.

HARMONOGRAM :
Zámek Fryštát – všechny okruhy: pátek 11.9. 14- 21 hodin, sobota 12.9. 10-17 hodin
Velký okruh zámkem s kostelem Povýšení svatého Kříže: 11. a 12.7. 10-17 hodin
Kostel sv. Marka: 12.9. 13-17 hodin, 13.9. 12-17 hodin