Do voleb se polské hornictví bude dotovat

5. 6. 2015

Před čtyřmi měsíci premiérka Kopacová podepsala dohodu s protestujícími horníky státního těžebního kolosu Kompania Weglova. Dohoda měla stabilizovat polskou energetiku, píše newsweek.pl.

I Dominik Kolorz, šéf hornické Solidarity byl spokojen. Jenže podle katovické Agentury rozvoje průmyslu jsou ztráty kolosu za první čtvrtletí 800 mil. zl. Loni to bylo 460 mil. zl. Cena energetického uhlí stále klesá. 57-58 dolarů za tunu v holandských přístavech. Aby mohly přežít polské doly, musela by se cena pohyboval něco kolem 100 dolarů za tunu.

Majitelé soukromých dolů obviňují KW z dumpingových cen. Ta rozprodává zásoby uhlí pod cenou, jen aby měla peníze na platy horníků. Před několika dny byl uzavřen důl Kazimierz Juliusz. Vláda plánovala jeho likvidaci, ale kvůli protestům horníků ji prodloužila. Ztráta státu se tak zvýšila o 150 mln. zlotých. Likvidace dolů ve velkém měřítku do listopadových voleb nehrozí.

Polská vláda si další protesty horníků nemůže dovolit. Dluhy KW jsou již 5 mld. zlotých a stále rostou.

autor: Jaromír Piskoř
zdroj: www.polskodnes.cz