Dobrá zpráva pro odbory

10. 10. 2014

cmkos.jpgPoslanci ČSSD předložili návrh, aby rejstříková řízení týkající se odborových organizací, spolků, nadací, nadačních fondů, ústavů a obecně prospěšných společností byla osvobozena od soudních poplatků, a sněmovna tuto novelu bez dlouhých diskusí téměř jednomyslně schválila. Mezi verbálními přestřelkami a spory o význam slova fízl další dobrá zpráva z Poslanecké sněmovny.

Pro neziskový sektor učinila ČSSD v poslední době dva významné počiny. Nejprve se podařilo přesvědčit hnutí ANO, aby upustilo od nápadu zavést pro neziskové organizace povinné spolufinancování evropských projektů, což by ochromilo například menší organizace v oblasti sociálních služeb, a nyní se podařilo opravit další legislativní nedostatek.

Když se vloni, ještě před pádem bývalé Nečasovy koalice, přijímal nový občanský zákoník a balík souvisejících zákonů, byl přijat také nenápadný pozměňovací návrh, na základě kterého musí odborové organizace, spolky a neziskové a platit poplatek za každou registraci a změnu ve veřejném rejstříku.

Tyto poplatky dopadají velmi těžce zejména na malé neziskové organizace, kterých jsou u nás tisíce, a mnohé z nich mají jen nepatrné rozpočty a závisejí převážně na dobrovolnické práci. Neúměrně navyšují výdaje i odborovým organizacím. Přitom až do konce minulého roku tyto zápisy zpoplatňovány nebyly.

Novelu zákona o soudních poplatcích, která tuto poplatkovou povinnost ruší, čeká ještě projednání v Senátu, ale již dnes je zřejmé, že legislativní iniciativou poslanců ČSSD bude dosaženo rychlé a potřebné opravy problematické právní normy.

autor:(red)

zdroj:www.e-sondy.cz