Evropská komise zamítla plán na restrukturalizaci polských černouhelných dolů

25. 9. 2015

Plán polské vlády na záchranu Kompanii Weglowej (KW) ztroskotal. Evropská komise totiž vydala zamítavé stanovisko a tak nová společnost, která měla převzít zdravé jádro KW s největší pravděpodobností nevznikne.

Kompania Weglowa vznikla v roce 2003 sloučením několika důlních podniků a je největší firmou těžící uhlí v Evropské unii. Ceny uhlí jsou v současné době pod úrovní 50 dolarů za tunu a pro těžaře a to nejen polské, je tato cena neúnosně nízká. Vedení KW dělá vše, aby zajistilo prostředky na zajištění výplat pro horníky.

Situací, která nastala jsou značně zneklidněny také polské odborové organizace. Ty vydaly prohlášení, v kterém viní vládu ze selhání. V prohlášení se píše, že vláda proplýtvala 9 měsíců na iluzorní projekt a obelhala horníky. Výsledkem rozhodnutí vlády, tak podle nich může být nekontrovatelný bankrot mnoha společností a velký výbuch společenské nespokojenosti.

Situace v OKD ovšem také není jednoduchá. Už příští měsíc by mohla přestat platit dohoda, kterou uzavřela firma OKD se státem, aby nemusela zavřít Důl Paskov. Stát se s OKD dohodl, že společnost udrží ztrátový provoz na Dole Paskov do roku 2017. Za to by firmě stát vyplatil 600 milionů korun na sociální programy. Podmínkou ale je, že tři po sobě jdoucí čtvrtletí neklesne cena uhlí pod 110 dolarů za tunu. Tato situace, by mohla nastat už koncem září a tak OKD vyzvalo vládu k dalšímu jednání. Vláda na středečním však jednání rozhodnutí o Dole Paskov odložila. Odložila i rozhodnutí o předčasných odchodech horníků do důchodu.

1280px-pol_katowice_-_building_of_kompania_weglowa_on_powstancow_street.jpg

Sídlo Kompanie Weglowej  (zdroj:wikipedie)

ivz

foto: Krzystof Duda (wikipedie)