Evropské posvícení ještě v nedohlednu

19. 2. 2014

jana.jpg„Do Evropy za evropskými platy“ - pod tímto slibným sloganem zvaly odbory voliče v roce 2004 k prvním evropským volbám. V těchto letech mzdy nadějně rostly a vše nasvědčovalo tomu, že bychom se během deseti let mohli přiblížit mzdové úrovni ve vyspělých západních zemí. Zasáhly nás však dvě morové rány najednou – celosvětová ekonomická krize a způsob, jakým jí čelily po dvě volební období „zaručeně pravá“ vládní uskupení.

Jejich ekonomičtí astrologové dokonce zpočátku tvrdili, že se nás krize vůbec netýká. Ta naopak tvrdě prověřila schopnosti politiků a rozdílnost přístupů a konsenzuálních způsobů vládnutí ukázala, že kde byly hlavní zbraní jen drastické škrty a restrikce, je situace tristní. Zdaleka ne všechny země v EU jsou na tom s ekonomickým (ne)růstem tak, jako my. Krize v Evropě zanechala armádu 26,5 milionu nezaměstnaných a z toho téměř 6 milionů mladých do 25let. Miliony slušných pracovních míst se změnily na nejrůznější prekérní, agenturní, nejisté a nehlášené pracovní poměry.

Evropská odborová konfederace (EOK), která je respektovaným sociálním partnerem EU, byla od počátku velkým kritikem škrtů, důrazně varovala před jejich dopady do evropského trhu práce a „bombardovala“ Evropskou komisi s podnětnými návrhy řešení. Některé nakonec Evropský parlament podpořil – záruky pro mladé hledající zaměstnání, daň z finančních transakcí, regulace bank a odměn bankéřů atd.
Porazit recesi a dát lidem naději – tento klíčový úkol chce nyní EOK představitelům EU důrazně připomenout na eurodenomstraci 4. dubna 2014 v Bruselu. Evropské odbory velkou naději vkládají do květnových voleb do Evropského parlamentu. Jaký bude nový parlament, taková bude EU, zní z Bruselské odborové centrály, která nyní přichází s vlastní vizí a nazvala ji Nová cesta pro Evropu. Východisko vidí v masivním investování: 2 % HDP EU ročně je třeba během deseti let vyčlenit na investice. Jedině takový ambiciózní plán je podle EOK schopen oživit evropské hospodářství. „Náš záměr není rozhodně vymyšlené megalomanské číslo, je naprosto spravedlivý a reálný,“ řekla Sondám Bernadette Segol, představitelka EOK. „Jestliže se na záchranu finančního sektoru utratilo 1000 miliard eur, tak na ,pouhých‘ 250 milionů eur mají občané plné právo. Evropa není jen ekonomický projekt, my voláme po jiné evropské politice, po sociální Evropě, plné zaměstnanosti, Evropě, která myslí na budoucí generace, zdůrazňuje B. Segol.