Finanční situace OKD má negativní vliv na chod některých obcí

4. 7. 2016

Finanční situace OKD má negativní vliv na hospodaření některých obcí v regionu. Jednou z nich je také obec Stonava. Ta, podle slov starosty Ondřeje Febera, bedlivě sleduje vyhlášení insolvence těžební společnosti OKD, a.s., včetně jejich následných kroků.

V tiskové zprávě starosta obce upozorňuje, že nesplnění daňových povinností OKD má zásadní dopad na příjmovou stránku rozpočtu obce a proto je obec nucena provést mimořádně rychle opatření ve výdajích.

“V první řadě proto přehodnocujeme plán investiční výstavby a omezujeme některé provozní činnosti. Například musíme přehodnotit plánovanou výstavbu bytů pro seniory a realizaci stavby prozatím odsunout. Pokud jde o provozní činnosti, tak musíme omezit četnost kosení trávy na veřejných plochách a od července soustředíme sběr tuhého komunálního odpadu ve velkoobjemových kontejnerech do sběrného dvora, tuto službu zneužívali mnozí občany z okolních měst a obcí. Stále se nám daří uchovat dlouhodobé výsady, které jako obec poskytujeme našim občanům a společenským organizacím”, píše starosta obce v tiskové zprávě.

Ve zprávě se dále píše, že “v oblasti narovnávání důlních škod si OKD plní své zákonné povinnosti vůči našim občanům a obci Stonava a během posledních jednání s vedením OKD jsem byl ujištěn, že těžební činnost chce kompenzace poskytovat stejně, jako dosud.”

To, že hrozí ekonomické, sociální i bezpečnostní dopady, upozornila už dříve krajská tripartita. Podle ní hrozí dominový efekt, krachy firem a ztráta tisíců pracovních míst.

dsc_0171.jpg

Důl Darkov je v těsném sousedství obce Stonava