Greenpeace zahájila kampaň za ukončení provozu uhelné elektrárny Chvaletice

21. 9. 2016

Česká kancelář Greenpeace dnes zahájila kampaň za ukončení provozu uhelné elektrárny Chvaletice. Greenpeace odmítá probíhající komplexní rekonstrukci elektrárny, která má umožnit prodloužení její činnosti nejméně do roku 2030.

Podle mluvčí Sev.en EC Gabriely S. Benešové ve Chvaleticích pracovníci elektrárny vnímají s politováním, že letošní předvolební boj v Pardubickém kraji dosáhl naprosto absurdní úrovně. Ekologičtí aktivisté zde nyní protestují proti ekologizaci a modernizaci elektrárny, a tedy i proti zlepšování životního prostředí.

„Chvaletická elektrárna modernizuje svůj provoz a snižuje tak emise škodlivých látek i prachu, což je pozitivní právě pro plíce a zdraví obyvatel Pardubicka i celé České republiky,“ říká mluvčí Gabriela Sáričková Benešová. „Je neuvěřitelné, že proti tomuto zlepšení ekologičtí aktivisté protestují, místo aby ho vítali.“

Investice do ekologizace elektrárny je ve výši 3 miliardy korun a požadovala ji Evropská unie. Ostatně stejně jako změnu vlastníka elektrárny v roce 2013, která umožnila v České republice zlepšení konkurence na trhu a tedy i snížení cen elektřiny.

„Díky tomu se cena elektrické energie pro obyvatele drží na rozumné výši i přesto, že kvůli požadavkům ekologických aktivistů musí celá republika platit ročně 40 miliard korun na pochybný projekt podpory solárních elektráren,“ říká Benešová. „Kdyby Greenpeace a podobné organizace podporu solárních elektráren neprosadily, zůstalo by ročně každému občanu ČR v kapse o 3 800 korun víc, nebo by mohlo být postaveno třeba 40 moderních nemocnic,“ píše se v tiskové zprávě, kterou vydala Sev.en EC v reakci na akce Greenpeace.

elektrarna_autor_jan_posejpal_m.jpg

Elektrárna Chvaletice