Havířov je hostitelem 19. setkání hornických měst a obcí

16. 6. 2015

Hostitelem 19. setkání hornických měst a obcí ČR (SHMO) je o nadcházejícím víkendu město Havířov. Akci pod názvem Havířovské vzpomínání město organizuje ve spolupráci se členy Klubu přátel hornického muzea od 19. do 21. června a její součástí bude tradiční Havířov v květech s floristickou soutěží a programem na náměstí Republiky v sobotu 20. června. Akce je v Havířově při příležitosti 60. výročí vzniku města.

Pozvání do Havířova přijalo na 800 účastníků z celé České republiky a sousedního Polska a Slovenska. "Přivítáme zástupce osmnácti českých měst a šestadvaceti hornických spolků. Další zástupci dvanácti měst a spolků přijíždí ze Slovenska, pět hornických skupin se přihlásilo z Polska," prozrazuje počet hostů náměstek havířovského primátora Eduard Heczko. Nad akcí převzal záštitu prezident České republiky Miloš Zeman.

Setkání členů hornických spolků začíná v pátek 19. června odpoledním programem na náměstí Republiky a slavnostním večerem ve Společenském domě. Hlavní program je připraven na sobotu 20. června, kdy městem projde tradiční průvod Havířova v květech, tentokrát v "hornickém" přestrojení. "V průvodu půjdou představitelé hornických spolků, měst, hornické kapely a mažoretky. Chybět nebudou květinami nazdobené vozy a technika," uvedl Hezcko.
Hornické setkání má své předepsané ceremoniály - počínaje stužkováním praporů hornických spolků, přes ocenění jednotlivců a kolektivů, kteří významně v uplynulém období přispěli k zachování hornických tradic a konče předáváním světla sv. Barbory pořadateli příštího ročníku setkání, kterým bude město Příbram. "Na neděli jsme pro naše hosty připravili hned několik exkurzí do Dolní oblasti Vítkovice, hornického areálu Landek, muzea Dolu Michal a Dolu Jeremenko a nebude chybět okružní jízda Karvinskem se zastávkami na bývalých činných šachtách," řekl Heczko.

K probíhající propagaci 19. SHMO byl například upraven štoček výplatního stroje na korespondenci odesílanou z havířovského magistrátu, na kterém je termín konání a název akce. V tomto týdnu používá hlavní pošta Havířov 1 příležitostné poštovní razítko a od pátku 19. června do vypotřebení zásob bude hlavní havířovská pošta používat na doporučené dopisy R-nálepku vydanou v počtu 480 kusů.

Akci Havířov hradí ze svého rozpočtu za přispění Moravskoslezského kraje a dalších sponzorů. Část nákladů pokrývá účastnický poplatek přihlášených hostů.

havovvkvtech008.jpg

Jeden z mnoha kroužků na setkání v roce 2013 KKH Barbora