Hledání nových investorů? Kraj nabízí městům i obcím další možnosti

26. 2. 2015

Integrovaný regionální operační program (IROP), který je jedním z nejvýznamnějších zdrojů dotací pro města a obce v programovacím období Evropské unie (2014 až 2020), byl představen účastníkům 10. Konference pro starosty měst a obcí.

Ta se uskutečnila 24. února v Ostravě a jejími pořadateli byli Moravskoslezský kraj a Agentura pro regionální rozvoj (ARR). „Stejně jako v letech předchozích i letos Moravskoslezský kraj vyhlašuje dotační programy, které jsou určeny na rozvoje měst, obcí a venkovských mikroregionů. Tyto programy kraj ze svého rozpočtu také financuje,“ uvedl náměstek hejtmana Martin Sikora.

Zástupci krajského úřadu a Agentury pro regionální rozvoj účastníkům konference také upřesnili, jakým způsobem se Moravskoslezský kraj připravoval na čerpání z fondů EU v letech 2014 až 2020 a jak bude moci ovlivňovat podobu výzev v jednotlivých operačních programech.

„Zástupce měst a obcí jsme seznámili i s nabídkou akcí na podporu podnikání v roce 2015, kterou Agentura pro regionální rozvoj ve spolupráci s krajem připravila. Rovněž jsme jim poskytli informace o tom, jak mohou tyto akce propagovat i na svých internetových stránkách a podporovat tímto způsobem podnikání na svém území a vytvářet si pozitivní image,“ sdělila ředitelka ARR Petra Chovanioková. Ta také připomenula, že Moravskoslezský kraj ve spolupráci s ARR uspořádá letos v červnu akci nazvanou Investiční příležitosti v Moravskoslezském kraji. „Snažíme se oslovit další investory. Chceme jim ukázat, že právě náš kraj je pro ně příznivé místo, ve kterém mohou investovat a úspěšně podnikat. Součástí akce bude i miniveletrh, v rámci kterého mohou města a obce představit investorům volné plochy, například bývalé průmyslové areály, které by se daly využít k podnikání,“ doplnila Petra Chovanioková.

ARR ve spolupráci s Moravskoslezským krajem připravují na letošní rok i další akce. Podnikatelé a firmy se mohou hlásit do už 3. ročníku soutěže Inovační firma MSK 2015, v září se pak uskuteční StartUp Harvest 2015, akce zaměřená na začínající podnikatele. Premiéru bude mít letos soutěž Lady Business Moravskoslezského kraje, která je zacílena na všechny úspěšné podnikatelky v našem kraji.

autor, zdroj: http://verejna-sprava.kr-moravskoslezsky.cz/