IBRS: Češi počítají i do budoucna s hnědým uhlím, za ekologické zdroje odmítají připlácet

31. 10. 2014

Hnědé uhlí má mezi Čechy více příznivců, než by se na první pohled mohlo zdát. Vyplynulo to z aktuálního průzkum IBRS, kterého se zúčastnilo 1200 respondentů z celé České republiky.

Celkem 69% dotázaných se v průzkumu vyslovilo pro využívání hnědého uhlí i v budoucnu. Průzkum současně upozornil na fakt, že až 63% respondentů si není ochotno připlatit za elektřinu, pokud by byla vyráběná z jiného zdroje než z hnědého uhlí.

„Lidé si zřejmě i v kontextu událostí na Ukrajině uvědomují výhodu soběstačnosti, kterou skýtají domácí zásoby hnědého uhlí,“ uvedl Tomáš Horejsek z IBRS. Téměř polovina respondentů přitom podle jeho slov souhlasí s tím, že bychom měli využít současné zdroje a čtvrtina oslovených dokonce uvádí, že bychom měli hledat i nové zdroje hnědého uhlí.

Průzkum přinesl také další zajímavé výsledky. Pro rychlý útlum těžby je pouze 22% populace, ale i u nich je postoj k útlumu pragmatický. Pokud by totiž díky útlumu těžby hnědého uhlí hrozilo zvýšení cen energie, nárůst nezaměstnanosti či ohrožení soběstačnosti ČR ve výrobě elektřiny, jsou i tito odpůrci ochotni pokračovat v další těžbě.

Jakým směrem by se podle Vás mělo ubírat další využívání hnědého uhlí?

1.png

Hlavní výhodou hnědého uhlí je podle 89% populace fakt, že přispívá k soběstačnosti ČR v dodávkách elektřiny. Další uváděnou výhodou je podle 86% respondentů pozitivní vliv na zaměstnanost v regionech těžby.

Mezi obyvateli ČR také přetrvává neochota připlatit si za ekologický zdroj energie. Pouze 23% respondentů by bylo ochotno si připlatit za cenu elektřiny, pokud by byla vyráběná z jiného zdroje než z hnědého uhlí.

Byl(a) byste ochoten(a) připlatit si za cenu elektřiny, pokud by byla vyráběna z jiného zdroje, než je hnědé uhlí, ale byla by ekologičtější?

2.png

Dalším zajímavým závěrem výzkumu je to, že obyvatelé jiných regionů ČR mají tendenci přeceňovat negativní vliv těžby na život obyvatel v regionu Mostecka.

Z výzkumu vyplývá, že 59% obyvatel ČR se domnívá, že těžba uhlí znepříjemňuje život lidem na Mostecku. V rámci výzkumu tazatelé IBRS položili stejnou otázku i přímo lidem na Mostecku a jen 12% z nich uvedlo, že jim těžba hnědého uhlí znepříjemňuje život.

3.png

O průzkumu a IBRS

Výzkum probíhal formou osobního dotazování s přímým zápisem pořízených dat do notebooku na reprezentativním vzorku 1200 respondentů z celé ČR starších 18 let a 800 respondentů z města Most a blízkého okolí. Respondenti
byli vybíráni kvótním výběrem podle pohlaví, věku, vzdělání, regionu a velikosti místa bydliště. Výzkum probíhal podle platných standardů ESOMAR.

IBRS působí na českém trhu od roku 1994 a svým klientům z různých oblastí poskytuje plný servis v oblasti marketingového výzkumu. IBRS se v listopadu 2013 stalo prvním firemním členem Evropské společnosti pro výzkum trhu a veřejného mínění – ESOMAR v ČR.

autor: Tomáš Horejsek
zdroj:http://www.ibrs.cz/