Informace ze schůze Rady města Havířova

24. 3. 2015

• Vzhledem k množícím se stížnostem na nový vzhled a účel "rotundy" na havířovském autobusovém nádraží chce vedení města vyvolat jednání se společností ČSAD Havířov o možnostech změny stávajícího stavu. Radní města pověřili řešením záležitosti náměstka pro hospodářský rozvoj Ivana Bureše. "Řešení by mělo směřovat ke zvýšení komfortu cestujících, kteří tady postrádají především čekárnu uvnitř objektu," vysvětlil primátor Daniel Pawlas. Veřejnost rovněž často poukazuje také na nevhodné řešení systému přechodu k sousednímu nákupnímu středisku. "To ale předpokládáme, že se do budoucna změní v návaznosti na další úpravy a stavby v okolí autobusového nádraží," uvedl primátor.

• Druhotná kriminalita po hokejových zápasech, koncepce řešení daného problému v Havířově a především koncepce hokejového klubu patřily mezi témata, o kterých radní města diskutovali s prezidentem HC AZ Havířov Jaroslavem Mrowiecem. Oboustranná diskuse plynula také na téma odchodu či prodeje hráčů do jiných klubů a způsobu kompenzace za takové hráče. Radní Havířova rovněž požadují mít možnost sledovat hospodaření hokejového klubu, což Mrowiec jako problém nevidí, naopak zástupce města v revizní komisi uvítá. "Jsem stoprocentně pro kontrolu ze strany města, které na chod a činnost havířovského hokeje každoročně přispívá," doplnil prezident klubu. Na závěr setkání radní uložili vedení hokejového klubu zpracovat do poloviny letošního roku koncepci dlouhodobého vývoje tohoto sportu v Havířově, minimálně na pět let, a jeho udržitelnosti ve městě, koncepci práce s hokejovými fanoušky, ozřejmit měření výkonnosti hráčů a neposlední řadě radní požadují, aby město mělo kontrolní mechanismy uvnitř klubu.

• Rada města doporučuje zastupitelům schválit poskytnutí dotací z rozpočtu Havířova organizacím z mimosportovní sféry v celkové výši 3 379 800 korun a pro sportovní kluby a oddíly přerozdělení dalších 5 084 200 korun. Část přerozdělení veřejných peněz již zastupitelé schválili na lednovém zasedání.

• Dotace organizaci Českého svazu ochránců přírody v Novém Jičíně ve výši 35 tisíc korun poputuje po schválení radou města z havířovského rozpočtu na provoz Stanice pro záchranu živočichů a střediska ekologické výchovy v Bartošovicích na Moravě. Jedná se o specializované zařízení ochrany přírody, která přebírá zraněné a jinak hendikepované chráněné i nechráněné druhy živočichů volně žijících na Moravě a ve Slezsku. V loňském roce jich stanice ze správního území města Havířova přijala 108. Nález takových živočichů mohou lidé ohlásit odboru životního prostředí havířovského magistrátu nebo přímo stanici v Bartošovicích. Dotaci město poskytuje od roku 2005.

• Radní doporučují odkup necelých 2600 čtverečních metrů pozemku do majetku města od společnosti České dráhy. Pozemek je v sousedství budovy havířovského nádraží a město jej zahrne do celkového projektu rekonstrukce prostoru před vlakovým nádražím. Mimo jiné tady musejí vzniknout nová parkovací místa pro cestující. Pozemek město odkupuje za smluvní cenu 700 tisíc korun, koupi musejí schválit zastupitelé města.

autor: Ing. Eva Wojnarová

zdroj: Město Havířov