Jak to vidíme my - Konec levné práce v ČR

7. 9. 2015

ČMKOS se rozhodla podpořit a motivovat ty odboráře, kteří budou vyjednávat růst mezd pro rok 2016. Pod heslem „Konec levné práce v ČR“ zve předsedy a předsedkyně odborů 16. září do Prahy na mítink. Chce obdobně jako německé a rakouské odbory aktivizovat vyjednávací týmy kolektivních smluv. Zároveň chce upozornit širokou veřejnost na zaostávající mzdový vývoj v ČR, který se může stát vážným ekonomickým problémem. K připravovanému manifestačnímu mítinku se pro Sondy vyjádřili představitelé odborových svazů.

Jaromír FrantaJaromír FRANTA, první místopředseda OS pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu:

Při vyjednávání odvětvové smlouvy narážíme na čím dál větší odpor zaměstnavatelů vůči naší snaze o navyšování mezd.

Náš odborový svaz tuto akci samozřejmě podporuje. V minulosti se sice říkalo: „Já jsem horník, kdo je víc,“ ale vyjednávání mezd v hornických společnostech je rok od roku složitější, což vyplývá i z té těžké situace, ve které se hornictví nachází. Společenské klima v Česku hornictví nenahrává a předešlé vlády i ta současná svým negativním přístupem dostává hornictví do nezáviděníhodné situace. To se negativně projevuje i na mzdovém vývoji v tomto odvětví. V tuto chvíli máme kolektivní smlouvy v jednotlivých důlních společnostech uzavřené. Vyšší kolektivní smlouva nám zaručuje nárůst mezd minimálně o inflaci, to ale znamená zachování reálných mezd.

Dagmar ŽitníkováDagmar ŽITNÍKOVÁ, předsedkyně OS zdravotnictví a sociální péče:

Je ostudné, že máme skoro nejnižší mzdy a platy, včetně minimální mzdy, v Evropě.

Mítink v září v Praze jednoznačně podpoříme. V rezortech, kterým se náš svaz věnuje, se denně potýkáme s nízkou cenou práce. Z nemocnic utíkají lékaři, sestry a další personál. V Německu, Rakousku a dalších zemích mají za stejný nebo za nižší objem práce i třikrát vyšší platy. V našich sociálních službách jsou platy tragédií. Kolegyně by si ze svého důchodu sociální služby nemohly dovolit. Pravicové teorie o nízké ceně práce jako konkurenční výhodě brzdí ekonomiku a hlavně neumožňují lidem důstojný život. Smysl má každá akce, která posílí sebevědomí lidí, že se mají postavit za právo na spravedlivou odměnu za práci. Cena práce v Česku je nastavená špatně.

Zdeněk ČernýZdeněk ČERNÝ, předseda OS ECHO:

Nechceme, aby zisky firem v Česku byly postaveny na levné práci
Náš odborový svaz řeší řadu úkolů, ale podstatné pro nás je vyjednávání kolektivních smluv vyššího stupně, a to jak pro chemickou, tak energetickou sekci. Pochopitelně velkou pozornost věnujeme i vyjednávání o mzdách ve firmách, které jsou v našich odvětvích na poměrně slušné úrovni. To ovšem neznamená, že bychom měli opustit vyjednávání o dalším mzdovém navyšování. Vždyť řada firem především v chemickém průmyslu dosáhla v loňském roce velice dobrých hospodářských výsledků, ale to se již bohužel neodrazilo ve výši mzdových nárůstů. A neznamená to ani, že by nás nezajímalo, jak jsou na tom zaměstnanci v jiných odvětvích. Víme, že mzdy českých zaměstnanců jsou v průměru proti jejich kolegům v Německu, Rakousku i v dalších zemích podstatně nižší. Pro náš odborový svaz je charakte- ristické, že jsme solidární se svými kolegy v ostatních odvětvích, kde lidé pobírají nízké mzdy. Jsme příslušníky rodiny odborových svazů sdružených v ČMKOS, kde by vzájemná solidarita měla být základním smyslem existence odborové centrály.
Proto náš odborový svaz podpoří 16. září mítink ČMKOS v Praze.

František DobšíkFrantišek DOBŠÍK, předseda ČMOS pracovníků školství:

Odbory nemohou přihlížet, jak se vzdalujeme evropské úrovni mezd a platů, místo abychom se jí přibližovali.
Školské odbory vždy aktivně podporovaly akce ČMKOS. Bez solidární podpory by odbory neměly smysl. Nemůžeme si každý hrát na svém „písečku“. Musíme si být vědomi, že platy ve veřejném a mzdami ve výrobním sektoru jsme všichni na stejné lodi. A ta se bohužel jmenuje levná práce. Musíme tu loď otočit směrem k adekvátní ceně práce v Česku. Výdaje na platy ve školství jsou ve srovnání se zeměmi OECD nejnižší včetně výdajů, které stát dává na vzdělávání. Školský odborový svaz solidárně podpoří mítink 16. září, protože patříme do mozaiky odborů v této zemi, a věřím, že sehrajeme aktivní roli a pomůžeme ovlivnit platový a mzdový vývoj.

autor, foto: Petr Kolev, Jana Kašparová
článek vyšel v