Jan Sábel k situaci NWR - rozhovor pro média

3. 7. 2014

Předseda OS PHGN Jan Sábel, poskytl rozhovor a vyjádření pro tyden.cz a parlamentní listy k situaci NWR. Předkládáme obě vyjádření.

Rozhovor pro tyden.cz

NWR oznámilo, že zvažuje prodej OKD. Myslí to vážně, nebo jde podle vás pouze o nátlak na věřitele?

Těžko se na to odpovídá, ale podle mého názoru určitě jde o nátlak na věřitele. My o tom, že se něco podobného může stát, víme už několik měsíců a vzhledem k tomu, že se NWR nedohodlo s věřiteli, tak se situace vyhrocuje.

Kdyby ta krize mezi ní a věřiteli pokračovala, znamenalo by to něco konkrétního pro zaměstnance?

Pro zaměstnance to může znamenat hodně. Pokud by došlo k prodeji OKD a věřitelé se domáhali svých finančních prostředků, tak by společnost mohla jít do insolvence. Zcela určitě by mohlo dojít k prodeji nemovitostí, pozemků. Na zaměstnance by pak konkurzní správce určitě tlačil, aby ustoupili ve mzdové oblasti. Ale to trochu předbíhám. V tisku jsem se dočetl, že se má NWR s věřiteli dohodnout do září. Navíc budou v případném vývoji hrát roli i další věci.

Jaké?

Hodně bude záležet na tom, jak se bude vyvíjet trh s černým uhlím. Kdyby došlo ke snížení těžby, tak by se mohl snižovat i počet zaměstnanců.

Nedávno došlo k dohodě o pokračování těžby v dole Paskov. Znamenalo by to, že by v případě prodeje ta dohoda přestala platit?

To nevím. Ale má platit až do roku 2017, a kdyby došlo k problémům, tak by se to muselo řešit už letos. Já předpokládám, že by v případě prodeje zcela určitě neplatila. Do jednání by se tak měl zapojit stát, který byl odpovědný za prodej a za to, že se z OKD vyvedly desítky miliard korun. Tak by si měl vzít odpovědnost za budoucnost firmy na sebe a do jednání vstoupit. Ale zaregistroval jsem, že už si ministr průmyslu Jan Mládek dohodl jednání s manažery OKD, tak snad bude jednat.

Vyjádření v Parlamentních listech

K uvažovanému prodeji OKD se vyjádřil také šéf hornických odborů Jan Sábel. „Očekával jsem, že k něčemu takovému může dojít. Diskutovali jsme o tom už několik měsíců, zejména v souvislosti s vysokou zadlužeností OKD, kdy se dalo očekávat, že věřitelé asi nedají pokoj vlastníkům OKD a NWR a budou chtít peníze zpět. Dokonce jsme jednali už dopředu na ministerstvech, abychom byli připraveni, ale musím říct, že zatím nevím, co z toho bude vyplývat. Je otázka, kdo firmu, v případě, že se skutečně bude prodávat, koupí, zda vůbec, za jakou cenu, jak je firma oddlužená. Tyto informace zatím nemáme, proto se nemůžu objektivně vyjádřit k tomu, zda případný prodej bude dobré řešení, či nikoliv, a jaký bude možný dopad na zaměstnance,“ řekl ParlamentnímListům.cz Sábel.

dsc_0818.jpg

Předseda OS PHGN v rozhovoru s výkonným ředitelem OKD (ilustrační foto)

zdroj:www.tyden.cz, www.parlamentnilisty.cz

rozhovor zveřejněn se souhlasem autorů