Jaromír Franta: Babišův odpor ke kompenzacím je hloupý

1. 8. 2016

Téma kompenzací pro zaměstnance lomu ČSA budí emoce nejen ve vládě, ale zejména u těch, kterých se bytostně týká – u mosteckých horníků. Podle odborového předáka Jaromíra Franty je důvodem postoje Andreje Babiše osobní animozita vůči majitelům težební společnosti.

Jaký je podle vás hlavní důvod, proč se ministr Babiš staví proti kompenzacím pro mostecké horníky?

Animozita vůči majitelům těžební společnosti. Považuji za slaboduché vyřizovat si účty s majitelem těžební společnosti přes jeho zaměstnance. Se stejně hloupým důvodem se stavěl proti pokračování těžby v lomu ČSA.

Takže naznačujete, že hlavním důvodem, proč je vicepremiér na straně zachování limitů, nejsou ohledy na ekologii nebo zájmy místních obyvatel?

Pokud pan Babiš argumentuje při diskusích o limitech v lomu ČSA tím, že nesmíme připustit druhý Motoinvest a nesmíme dopustit, aby se majiteli stonásobně zvýšila cena těžební společnosti, pokud pan Babiš odmítá sociální program pro zaměstnance lomu ČSA, protože chová vůči jeho majiteli animozitu, musím konstatovat, že diskuse o uhlí a sociálním programu není ze strany pana Babiše ani o potřebě uhlí, ani o ekologii, ani o obyvatelích (Horního) Jiřetína a ani o hornících z lomu ČSA.

Jaké kompenzace by podle vás byly pro zaměstnance lomu ČSA adekvátní?

Kvalitní sociální program, který zajistí propouštěným zaměstnancům možnost přejít na jiné pracovní místo. Jeho součástí by měl0 být příspěvek pro propuštěné, který by jim po určitou dobu alespoň částečně dorovnával propad v příjmech do rodinného rozpočtu.

Jaká by měla být minimální výše a délka pobírání takového příspěvku? Měla by být závislá na počtu odpracovaných let?

Nařízením vlády byl schválen příspěvek pro horníky z OKD. Ten byl připraven i pro horníky z Mostecka. Současný návrh nařízení vlády má stejné parametry: sedm tisíc pro povrchové zaměstnance, osm tisíc pro hlubinné zaměstnance a odstupňování délky pobírání příspěvku dle odpracovaných let.

Je v pořádku, aby vláda řešila následky úpadku těžby vždy lokalitu od lokality? Nebylo by namístě nějaké plošné, systémové řešení?

Systémové řešení by bylo na místě. Jenom si dovolím podotknout, že vláda svým politicko-administrativním rozhodnutím ruší prosperující firmu jejímž důsledkem je ztráta tisíců pracovních míst v regionu s největší nezaměstnaností v ČR.

Očekáváte kvůli tomu, že budou mostečtí horníci odcházet z firmy dříve, nebo zůstanou až do úplného konce těžby?

Útlum těžby je postupný. Žádný sociální program plně nenahradí nadstandardně honorované pracovní místo v lomu ČSA. Neznám žádného zaměstnance lomu ČSA, který by předčasně a dobrovolně vyměnil slušné pracovní místo za frontu na úřadu práce.

dsc_0143.jpg

Jaromír Franta, 1. místopředseda OS PHGN a předseda Sdružení odborových organizací SOO/ CCG

autor: Michal Janko

zdroj:www.iuhli.cz