Jaroslav Souček: Mítink v Praze je výrazem sebevědomí odborů

11. 9. 2015

Již příští týden, konkrétně 16. září, se do Prahy sjedou stovky předsedů a předsedkyň odborových organizací z celé republiky na mítink výstižně nazvaný Konec levné práce. S předstihem dostávají odborové svazy i reakce a názory svých členů na ojedinělou odborovou akci celorepublikového významu. Například místopředsedové základní organizace KOVO z První brněnské strojírny Velká Bíteš Vít Čermák a Josef Šrámek jsou názoru, že mítink pořádaný ČMKOS, je zcela zbytečný a neadekvátní k situaci, ve které se dnes zaměstnanci nacházejí.

„Pokud budeme takové mítinky dělat za zavřenými dveřmi, žádného výsledku nedosáhneme. Je třeba udělat razantní akci, která bude na očích veřejnosti a způsobí problémy například v pražské dopravě, nebo pokračovat ve stupňování tlaku na jednání tripartity. Je třeba si vzít příklad z pražských taxikářů, kteří manifestaci jenom ohlásili, a magistrát ihned ustoupil a jednal s nimi i ministr financí. Dalším příkladem je úspěšná demonstrace francouzských a evropských zemědělců v Paříži. Myslíme si, že média nás jako obvykle zesměšní a nikdo nás nebude brát vážně. Nakonec, podívejte se na úbytek členské základny ve firmách. Je třeba sundat glazé rukavičky a začít se konečně chovat sebevědomě. Jinak budeme, a už jsme, svědky prohlubující se a stále rostoucí nerovnosti,“ napsali předsedovi Odborového svazu KOVO Jaroslavu Součkovi.

Ten místopředsedům poděkoval za názor a odepsal jim. Ukrácenou odpověď otiskujeme:
„Předsednictvo i Rada OS KOVO se velkou většinou rozhodly podporovat mítink ČMKOS zaměřený na podporu kolektivního vyjednávání a toto rozhodnutí budu prosazovat. Jde o vystoupení odborů jako celku směrem k veřejnému mínění a zaměstnavatelům jak ve státní, tak i v podnikatelské sféře, kde působí OS KOVO. V podnikatelské sféře máme proti sobě stovky soukromých vlastníků firem, z nichž každý má své podnikatelské záměry, svou strukturu a svůj postoj k vyjednávání mzdových a pracovních podmínek zaměstnanců. Těmto vlastníkům vláda nic nemůže, na rozdíl od státní správy, nic nenařídit.

Jestliže se nedaří vyjednat dobré podmínky v příslušném podniku, těžko si pomůžeme tím, že zastavíme dopravu v Praze, jak navrhujete, nebo že podnikneme razantní akci na očích veřejnosti. Kde, před sídlem soukromé firmy? Pokud to sídlo nebude v Praze, nebo některém krajském městě, v žádném médiu se to neobjeví. Razantní akce znamená, že protestující budou ničit majetek firmy, nebo jiných občanů a ohrozí své zdraví při případném zásahu policie? To iniciovat nehodlám a není to ani požadavek od členů orgánů svazu. Glazé rukavičky si můžeme sundat ve chvíli, kdy pro to bude masivní podpora členské základny a odboráři a zaměstnanci z jednotlivých firem budou ochotni aktivně podpořit i za cenu vlastního rizika, možná i ztráty zaměstnání, požadavky svých kolegů v jedné konkrétní firmě.

V podnikatelském sektoru můžeme podpořit růst mezd tím, že budeme prosazovat růst minimální mzdy, která tlačí na růst mezd celkově, protože zaměstnavatelé si uvědomují, že kvalifikovaným dělníkům nemohou platit jen minimální mzdu. Proto tak hlasitě protestují. Minimální mzda nyní roste z 8000 za vlád premiéra Nečase na 9900 korun. Je to dobrý výsledek tvrdého jednání v tripartitě, které se zaměstnavatelům vůbec nelíbí. Změnil se Zákoník práce ve prospěch odborů tzv. technickou novelou, teď se vedou tvrdá vyjednávání o obsahových změnách Zákoníku práce. A konečně se vedou velmi tvrdá vyjednávání o změnách důchodového zákona.

Z pražských taxikářů si opravdu příklad brát nehodlám. Z mého pohledu ti, kteří protestovali, jsou zloději, kteří se snaží parazitovat na turistickém ruchu v Praze a za pouhé nastoupení do taxíku požadují částku, která je vyšší, než hodinový výdělek většiny zaměstnanců v ČR. Ani zemědělci ve Francii nejsou tím správným příkladem pro odbory v kovoprůmyslu v ČR. Oni si životní úroveň zajišťují pomocí masivních dotací od vlády Francie i od Evropské unie. V kovoprůmyslu nám nikdo dotaci nedá, protože soukromé firmy žádnou státní dotaci ze zákona dostat nesmějí.

Jsem přesvědčen, že odbory jsou dostatečně sebevědomé. Kolega Josef Středula je v médiích stejně často jako premiér Bohuslav Sobotka, nebo opozičník z povolání Miroslav Kalousek. Vyjadřuje se dostatečně fundovaně a tvrdě ke všem nepravostem, které postihují zaměstnance. Že nejde vše tak rychle, jak bychom si přáli? I o tom je demokracie a diskuze o hledání kompromisu. A to je velmi těžké. Sebevědomí odborů potvrzuje i připravovaný mítink v Praze. Je to krok k podpoře kolektivního vyjednávání, které musíme vest v podnicích. Máme informace o obavách zaměstnavatelů z tohoto mítinku, protože cítí, že jejich protiargumenty jsou slabé. Je to krok do budoucnosti, abychom v naší zemi prosadili férový přístup zaměstnavatelů k zaměstnancům,“ odepsal odborovým funkcionářům ve Velké Bíteši předseda největšího odborového svazu v Česku Jaroslav Souček.

hashtag3_th.jpg

autor:(red)