Jihokorejský investor míří do Ostravy

23. 6. 2014

Zastupitelé města Ostravy budou ve středu 25. června projednávat návrh investiční smlouvy mezi statutárním městem Ostravou, Českou republikou, CzechInvestem, Moravskoslezským krajem a jihokorejským investorem. Následným podpisem smlouvy by měla být završena intenzivní jednání, která vedli představitelé města Ostravy se zástupci korejské společnosti.

„Jsme prakticky domluveni. Tento týden jsme svolali pracovní seminář zastupitelů, kde jsme zastupitele seznámili s dosavadním průběhem jednání i jeho výsledky. V této chvíli ještě nebudu říkat jméno investora, ale jsme dohodnuti na tom, že mu město Ostrava odprodá ve své mošnovské zóně přibližně 18 hektarů půdy, na které do roku 2016 vystaví nové průmyslové provozy. Na Ostravsku vznikne minimálně 900 nových pracovních míst. Předpokládám, že další pracovní místa na sebe naváží subdodavatelské firmy. Jihokorejský výrobce, který se pohybuje v oblasti automobilového průmyslu, zde v nejbližších letech investuje 2,5 miliardy korun,“ říká primátor města Ostravy Petr Kajnar.

„Jednání byla velmi intenzivní, tak abychom umožnili dodržení harmonogramu investora, ale současně velmi tvrdá. Zdá se, že přichází oživení ekonomiky. Zóna, kterou jsem připravil před deseti lety, se znovu začíná opět plnit“.

Schválením smlouvy, která předpokládá, že Ostrava poskytne pozemky v ceně 1 Kč/m2, město podpoří vznik tolik potřebných pracovních míst v Moravskoslezském kraji částkou 65 milionů korun. Jen na výplatách sociálních dávek tím ovšem státu ušetří ročně nejméně 180 milionů korun.

zdroj:www.ostrava.cz