Jurášek: Musíme zvýšit efektivitu v OKD

6. 2. 2015

OKD: "Letos vytěžíme méně uhlí než loni a vyrazíme méně chodeb, tomu musí odpovídat počet zaměstnanců. Ke konci dubna z firmy odejde 250 lidí"

Společnost OKD plánuje v letošním roce vytěžit o zhruba 800 tisíc tun uhlí méně než loni. Z dlouhodobého hlediska bude těžba klesat i v budoucnu. Tomu se podle vedení firmy musí přizpůsobit počet zaměstnanců. Ke konci roku 2014 OKD opustilo zhruba tři sta lidí, dalších dvě stě padesát jich odejde ke konci dubna. V letošním roce se také sníží počet dodavatelů. O plánech pro letošní rok jsme hovořili s ekonomicko-personálním ředitelem Janem Juráškem.

Jaká je situace na černouhelném trhu?

Nadále velmi špatná. Ceny koksovatelného i energetického uhlí zůstávají velice nízko a podle expertů se v nejbližší době výrazněji nezvednou. To pochopitelně působí problémy těžařům po celém světě a za poslední tři roky došlo k zavření velkého množství černouhelných šachet. Ceny, za které uhlí prodáváme, se navíc v současnosti netvoří u nás v regionu, ale spíše mezi Austrálií, Čínou a Japonskem. Nedokážeme je příliš ovlivnit.
Co ovlivnit můžeme, jsou naše náklady. Proto prochází OKD od poloviny roku 2013 komplexní restrukturalizací, aby situaci firma ustála. Ano, pro někoho to může být velmi nepříjemné a mít na něj nepříznivé dopady, ale jiná cesta k přežití, než je zvýšení efektivity a produktivity na jedné straně a snížení nákladů na straně druhé neexistuje.
Úspory procházejí celou společností s výjimkou bezpečnosti. Tam šetřit nemůžeme a nechceme, protože zdraví lidí je pro nás naprostou prioritou.

Jen pár týdnů poté, kdy opustilo OKD tři sta lidí, jste oznámili další propouštění. Proč?

Logika je poměrně jednoduchá. Letos vytěžíme méně uhlí než loni a vyrazíme méně chodeb, tomu musí odpovídat počet zaměstnanců. Situace na černouhelném trhu se nelepší, ceny zůstávají velice nízké a OKD nemá jinou cestu, jak přežít a fungovat v budoucnosti, než zvýšit efektivitu a produktivitu práce.
Ano, ke konci dubna nás opustí v rámci organizačních změn 250 lidí. Ale musíme na to podívat také z druhé stránky. Odejde 250 lidí, ale více než 10 tisíc dalších bude mít nadále zajištěnou práci.
Ale nechci to zlehčovat. Pro nikoho není jednoduché, když přijde o práci. Proto jsme se snažili k tomu přistupovat s rozvahou a odpovědně. A chtěli bychom odcházejícím zaměstnancům pomoci při hledání nového uplatnění, třeba programem Nová šichta, v rámci kterého spolupracujeme s dalšími významnými zaměstnavateli v regionu.

Podle jakých kritérií bylo rozhodnuto, kdo z OKD odejde?

Těch kritérií byla řada, ale primárně jsme se dívali na to, kdo ze zaměstnanců je v důchodovém věku, nebo by do důchodu odešel v letošním, nebo příštím roce. Důležitou roli hrála také pracovní morálka některých zaměstnanců a názor jejich nadřízených. Ale je na místě říct ještě jednu věc. Většina zaměstnanců, s nimiž se na odchodu dohodneme, odchází s odstupným navýšeným nad výši danou zákoníkem práce a vyšší kolektivní smlouvou o další dvojnásobek měsíčního platu.

Proč ale OKD propouští vlastní zaměstnance, když ve firmě pracuje stále více než tři tisíce pracovníků dodavatelských firem?

Ani dodavatelům se zeštíhlování OKD nevyhne. Máme detailní rozbor jejich počtu a probíhají jednání s vedením firem o jejich snížení. Předpokládám, že nás v letošním roce opustí několik stovek pracovníků externích firem. Ale na druhou stranu buďme upřímní. Bez dodavatelů bychom se v současnosti v OKD neobešli, jsou nezbytnou součástí našeho každodenního pracovního života, bez jejich činnosti na některých pracovištích, kde je nemůžeme nahradit kmenovými zaměstnanci, si fungování OKD v současnosti nedovedu představit.

Zmiňoval jste program Nová šichta. Je o něj mezi zaměstnanci zájem?

Když nás na konci roku opouštělo tři sta zaměstnanců, projevilo zájem o program zhruba 50 lidí. Doufám, že tomu tak bude i tentokrát. Mám radost z každého, pro kterého se podařilo najít novou možnost uplatnění na trhu práce díky Nové šichtě. To je vzhledem k tomu, že jsme s programem začali teprve na podzim loňského roku úspěch.

jurasek-2.jpg

ekonomicko-personální ředitel OKD a.s. Ing. Jan Jurášek