Karviná: Odlehčovací služba pomáhá ulevit rodinám těžce nemocných

1. 11. 2017

Karvinské sociální služby poskytují ve středisku v Závodní ulici tzv. odlehčovací pobytovou či denní službu pečujícím rodinám, které se starají o osoby se zdravotním postižením nebo již méně soběstačné seniory. Zájem je velký, vytíženost téměř stoprocentní. Zastupitelé města podpořili včera odlehčovací službu Centra pomoci Galaxie, která tu městskou doplní přímo v rodinách a bude fungovat v jiných (návazných) časech. Galaxie začne svou mobilní službu poskytovat od ledna 2018. Odlehčovací službu tedy budou moci klienti využít no-stop a budou si moci vybrat z více časů a rozhodnout se operativněji, zda věří své blízké do péče ve středisku sociálních služeb, nebo si zavolají pečovatelku k sobě domů.

Podpora ze strany města bude 20% nákladů služby (tj. asi 15 000 korun ročně), další dotace na základě deklarace města může poskytnout kraj. Včera přijatá tzv. deklarace spoluúčasti obce je nutnou zákonnou podmínkou, aby Galaxie mohla vůbec dostat na službu dotace.

„Rodiny pečující o handicapované osoby nebo seniory mohou pohodlně využít nabídky našich městských sociálních služeb, konkrétně Denního centra a návazné odlehčovací služby v Závodní ulici v Karviné- Novém Městě. Tam kromě péče ve všední dny mohou rodiny své blízké předat do kvalifikované péče až na tři měsíce. Jsou tam schopni také pečovat o nemocné v době, kdy třeba čekají na přijetí do specializované péče v jiném zařízení,“ připomněl náměstek primátora Miroslav Hajdušík (KSČM). Nově tedy bude odlehčovací službu poskytovat i karvinské středisko Galaxie Centrum pomoci. Jejich služba ale doplní tu městskou a nebude pobytová. Bude totiž poskytována v odpoledních a večerních hodinách, resp. jako denní o víkendech, ale výhradně v domácnostech klientů. Rodiny tak budou mít od ledna 2018 na výběr – v pracovní dny mohou přenechat od 6 do 16 hodin péči Dennímu centru služeb v Závodní ulici. Budou si ale moci už od 15 hodin zavolat přímo domů pečovatelku Galaxie a využít jejích služeb až do 22 hodin, o víkendech pak od 7 do 22 hodin.

„Pečující osoba může přeci také onemocnět, může jet na dovolenou či potřebuje odpočinek a může se spolehnout na to, že svěřuje příbuzného k nám do špičkové péče i na delší dobu. Naše odlehčovací služba má k dispozici čtyři lůžka a školený personál, který se dokáže výborně postarat i o osoby s psychickými či fyzickými handicapy, “ přiblížila nabídku města ředitelka Sociálních služeb Karviná Blanka Dadoková s tím, že o službu je velký zájem. Mezi klienty patří například nemocní s Alzheimerem nebo jinými formami stařeckých demencí. Ubytování a strava přijde na 290 korun denně, dále jsou hrazeny úkony péče dle potřeby klienta. (pozn. bez citace Službu ze zákona nehradí zdravotní pojišťovny.)

Sociální služby Karviná aktuálně navíc školí pečující osoby, jak správně provádět osobní hygienu, polohovat klienta, jaké kompenzační pomůcky ulehčí péči apod. Na projekt s názvem „Umění pomáhat, zn. kvalitně“ dostaly městské sociální služby dotaci z EU. Kurz péče o těžce nemocné s podporou města pak od září opět organizuje také karvinská Střední zdravotnická škola, tam jde o víkendové semináře přímo ve škole.

autor: Mgr. Šárka Swiderová

zdroj: Město Karviná