Karviná: Týden knihoven nabídne výstavy, soutěže, služby zdarma i cestu kolem světa

2. 10. 2015

V druhém říjnovém týdnu, od 5. do 10.10., proběhne již 19. ročník celostátní akce Týden knihoven. Regionální knihovna v Karviné si pro návštěvníky připravila celou řadu atrakcí, mezi nimi například wifi karty zdarma, bezplatné první registrace nových uživatelů, čtenářské soutěže, autorské čtení, cyklus S knihou kolem světa, kreativní tvoření, praktické kurzy nebo třeba výstavu zajímavostí ze života českých i světových literátů.

V současnosti již probíhá výstava fotografií v Galerii Pod Věží, která je rovněž součástí Týdne knihoven a nabídne výstavu děl čtyř regionálních fotografů, Karvinou reprezentuje Hana Výšková, Rostislav Sarčák a již nežijící František Henkel, Havířov pak Boris Bujok. Výstava potrvá do 27. října.

Od prvního října až do konce listopadu pak poběží čtenářská soutěž pro děti od 2. třídy ZŠ, která nese název Maraton czytelniczy czyli bieg przez zabawę do ksiąźki a pořádá ji Středisko polské literatury v Karviné-Fryštátě, to si zároveň pro své malé čtenáře připravilo výstavu knih, soutěže, zážitkové hry a hlasité čtení v rámci akce nazvané Ciekawostki o zwierzętach a překvapení pro děti s příléhavým názvem Kot w worku. Obě tyto akce budou probíhat od 5.10. do 9.10. Na pobočce v Karviné-Fryštátě, tentokrát ale ve Středisku hudby a umění, proběhne také autorské čtení Renaty Filipové ze sbírky veršů Ping-pong aneb Ode zdi ke zdi, které se bude konat 5.10. od 17 hodin.

Na cestu kolem světa vezme své malé čtenáře Středisko knihovnických a informačních služeb v Karviné-Novém Městě. Oddělení pro děti a mládež si zde připravilo cyklus S knihou kolem světa, který se bude odehrávat od 5. Do 9. 10. a každý den vždy bude zasvěcen jednomu světadílu. První bude Asie, pak Austrálie, ve středu Amerika, následovat bude Afrika a v pátek se cyklus zakončí Antarktidou. „Ten program více méně trvá vždy tak od 15.30 do 17 hodin, začneme čtením z tematické knížky, pak budeme soutěžit a pak budou dílničky, kde budeme vždy vyrábět něco, co se hodí k tématu, v pondělí to například budou origami,“ okomentovala knihovnice Yvonne Kozubková.

Bohatý program nabídne také pobočka v Karviné-Mizerově. V Oddělení pro děti a mládež budou po celý pracovní týden připraveny Křížovky pro malé čtenáře a v úterý 6.10. od 16 hodin se děti, ale i rodiče mohou těšit na kreativní tvoření zvířátek z podzimních plodů. Lákavá jistě bude i výstava nazvaná Co nám v literatuře neřekli, kterou pořádá Oddělení pro dospělé – beletrie a která představí zajímavosti ze života českých a světových literátů. „Návštěvníci se tak dozví informace, ke kterým se člověk moc nedostane. Zajímavosti se budou týkat rodinných a milostných vztahů, různých pikantérií, které vybrané osobnosti provázely. Například se čtenáři mohou dozvědět, že Edgar Allan Poe navštěvoval školu přímo na hřbitově, aby jeho učitel ušetřil, sestry Bronteovy psaly jen kvůli diktátorské povaze své sestry a tak dále. Vybrali jsme skutečně známá jména jako například Agatha Christie, Hans Christian Andersen, Petr Bezruč, Antoine Marie Roger de Saint-Exupéry, Oscar Wilde, William Shakespeare, Charles Dickens, Karel Hynek Mácha, Božena Němcová a další,“ vylíčila vedoucí oddělení Kateřina Czyžová.

V Oddělení pro dospělé – naučná literatura, multimediální učebna se pak budou i v Týdnu knihoven konat pravidelné kurzy internetu, práce s počítačem a seznámení se čtečkami e-knih. V kinosále pobočky se bude v podělí 5.10. konat workshop Kosmetika hrou aneb výroba přírodní kosmetiky ve vlastní kuchyni a rovněž zde bude po celý týden probíhat Pasování druháčků do stavu čtenářského a cyklus promítání pro žáky středních škol Povinná četba očima filmařů. V úterý pak Literární salon nabídne další Setkání u knihy, začátek je v 17 hodin a zájemci zde opět budou moci prezentovat svou autorskou tvorbu a také si vyslechnout díla místních literátů. Zároveň v Literárním saloně poběží i akce v rámci projekt Celé Česko čte dětem, a to v pondělí od 14 hodin, kdy si děti do 16 let mohou přijít poslechnout předčítání herečky Lenky Holas Kořínkové.

autor: Michaela Zormanová
zdroj: Město Karviná