Karviná přizpůsobila pravidla pro poskytování půjček na výměnu kotlů

13. 9. 2016

Karvinští zastupitelé dnes schválili změnu pravidel pro poskytování bezúročných půjček pro žadatele o krajské dotace na výměnu kotlů na tuhá paliva za ekologičtější. Změna se týká těch, kterým kraj dotaci přizná, ale vyplatí ji už z vlastního rozpočtu, protože se už nevešli do balíku peněz vyčleněných Evropskou unií.

Kraj vyzval žadatele z první vlny, kteří doručili platné žádosti až poté, co už byly vyčerpány peníze určené pro tuto výzvu z prostředků Evropské unie, aby svůj zájem potvrdili a přislíbil jim výměnu kotlů dotovat z vlastních peněz. Město Karviná ale poskytovala bezúročné půjčky na předfinancování zatím jen těm, kterým byla dotace přiznána z balíku peněz EU.

„Nyní tedy mohou o bezúročnou půjčku do výše krajem přiznané dotace požádat i ti, kteří se do první unijní vlny nevešli, ale kraj jim dotaci přesto poskytne. Nic dalšího se na pravidlech nemění – žádat mohou občané Karviné, vlastníci domu na území města, kteří jsou bez dluhů a splní podmínky půjčky. My jim půjčíme 100% do výše krajem přiznané dotace tak, aby byli schopni i bez vlastních úspor co nejrychleji kotel vyměnit,“ shrnul primátor Tomáš Hanzel.

Z výzvy ještě kryté z EU dnes také zastupitelé schválili další poskytnutí půjček - k dnešku je schváleno 14 půjček, většinou šlo o částky nad 140 tisíc. Už dnes máme rozpracované další žádosti a také už registrujeme zájem těch, kterých se týká dnešní změna pravidel.

Přes velkou osvětu a výhodné dotační podmínky je ale žadatelů z Karviné málo. Lze získat až 150 tisíc na nejekologičtější systém vytápění, v Karviné ještě půjčku od města do výše krajem přiznané dotace na předfinancování výměny. „Celkově se zatím o peníze na výměnu kotle na krajském úřadě přihlásila jen asi stovka karvinských žadatelů, čekali jsme větší zájem. Musíme si uvědomit, že v roce 2022 už nebude nikdo moci bez tučné pokuty používat zastaralý kotel, takže je opravdu nejvyšší čas na výměnu. Podmínky už tak dobré být nemusejí, takže doufám, že v příštích dvou letech bude v Karviné zájem mnohem větší a budeme se pochopitelně snažit jej opět povzbudit i našimi půjčkami,“ říká primátor Hanzel.

autor: Šárka Swiderová

zdroj: Město Karviná