Karviné se podařilo přimět dlužníky ke splácení za souhlasy s doplatkem na bydlení

16. 12. 2015

karvina-logo1.jpg

Karvinská radnice individuálně posuzuje žádosti o doplatky na bydlení na ubytovnách a jedním z kritérií kromě trvalého bydliště ve městě jsou také dluhy vůči městu a ochota je splácet. Kdo nesplácí a nespolupracuje se sociálním odborem, souhlas radnice už podruhé nedostane.

Rada města posuzovala od května 376 prvožádostí o doplatky na bydlení na ubytovnách, udělila do léta 306 souhlasů a 70 nesouhlasů vždy na dobu určitou (bezdětní s trvalým bydlištěm v Karviné dostali souhlas na půl roku, rodiny až do konce ledna, kdo trvale v Karviné nebydlí, nedostal souhlas vůbec). Nyní posuzuje postupně stejné žadatele rada už podruhé a vždy přihlíží k výše uvedeným podmínkám.

„S dlužníky jsme se po udělení prvního souhlasu snažili dohodnout alespoň minimální splátky vůči městu – už v srpnu začalo splácet 67 příjemců dávek a počet v následujících měsících vzrostl. Od konce listopadu jsme udělili 72 nesouhlasů s doplatkem právě těm, kteří splácet odmítli. Nových souhlasů bylo 135,“ přiblížil náměstek primátora Miroslav Hajdušík (KSČM). Nejde přitom o nijak závratné částky, důležité podle něj je, aby dlužník splácet vůbec začal. „Nikdo si nemůže myslet, že ho sociální dávky opravňují k tomu, aby se dále zadlužoval nebo páchal beztrestně přestupky s vědomím, že své dluhy nikdy neuhradí. Podařilo se nám přimět většinu našich dlužníků k alespoň malým splátkám – od 50 korun, většina nám splácí dvě stovky, ale máme i dlužníka, který hradí 800 Kč měsíčně. Splácet nám začali i ti, kdo pobírají nejnižší životní minimum, takže to jde,“ řekl náměstek Hajdušík s tím, že pohledávky města se vůči příjemcům sociálních dávek pohybují většinou okolo deseti tisíc korun a jde o dluhy na odpadu nebo pokutách za přestupky, u vyšších také na nájemném. „Máme ale i pohledávku ve výši 57 tisíc korun,“ doplnil náměstek.

V srpnu začalo městu splácet 67 příjemců dávek (splatili 17 350 Kč), v září už splácelo 89 lidí (tedy plus 22 nových, kteří začali splácet – vybráno 18 298 Kč) a za říjen to bylo 23 348 Kč získaných od 86 příjemců dávek. (Samozřejmě město si nárokuje dluhy vůči sobě, příjemci dávek bohužel vesměs dluží i někde jinde - na jiném bydlení, a nebo nesplácejí půjčky, o čemž my ani nemusíme mít informace.)

Náměstek primátora Miroslav Hajdušík je přesvědčen, že minimálně kampaň kolem udělování souhlasů s doplatky na bydlení byla celkově účinná. „I v Karviné díky tomu klesl počet lidí bydlících na ubytovnách přesto, že stát deklaroval, že považuje stanovisko města jen za formální a úřad práce k němu nemusí přihlížet,“ uzavřel.

autor:Šárka Swiderová

zdroj: Město Karviná