Krajská tripartita se zabývala také situací v OKD

27. 9. 2016

Včera se v Ostravě konalo další zasedání krajské Rady hospodářské a sociální dohody (tripartita) Moravskoslezského kraje. Jednání se také zúčastnili zástupci odborů SHO a vedení OKD.

Tripartita Moravskoslezského kraje má i nadále obavy z dalšího vývoje situace kolem OKD. Vyzývá management a příslušné subjekty, aby přistoupili k uzavření dolu Paskov konstruktivně, tak aby oddalování oznámení útlumu nevytvářelo další nejistotu pro lidi a ztrátu pro firmu.

V souvislosti s hrozbou čínské oceli tripartita žádá vládu a europoslance, aby začali prosazovat důrazněji kroky a opatření vedoucí k ochraně českého i evropského trhu před ocelí, vyráběnou v Číně a dalších třetích zemích za netržních a netransparentních podmínek a bez ohledu na životní prostředí.

Situace v OKD byla opět hlavním bodem programu schůze krajské tripartity. Zástupce OKD, personální ředitelka R. Naňáková, úvodem popsala aktuální situaci firmy. Uvedla, že management hledá strategického partnera a připravuje reorganizační plán, jehož součástí bude i harmonogram uzavření dolu Paskov. Odborový předák J. Pytlík doplnil, že část zaměstnanců dolu Paskov je ochotna přistoupit na nižší odstupné než jim slibuje schválený sociální program.

„Vítáme vstřícnost zaměstnanců a podporujeme postupné propouštění na dole Paskov s kompromisním odstupným. Útlum dolu Paskov by se neměl odkládat, je veřejně známo, že vytváří ztrátu okolo 100 milionů měsíčně,“ uvedl hejtman MS kraje a čestný předseda krajské tripartity Miroslav Novák. Personální ředitelka potvrdila dohodu s odbory, musí ji však schválit také věřitelský výbor.

Tripartita se zabývala také možnostmi pomoci podnikatelům a firmám, které jsou postižené insolvencí OKD, která může mít dopad na tisíce dalších zaměstnanců. „Vyjádření ministerstev je však k převážné části našich návrhů zamítavé, a proto budeme usilovat dál o efektivnější využívání nástrojů, které má stát k dispozici, a jejich zacílení směrem do MS kraje. Zároveň bychom měli společně s Polskem, případně dalšími zeměmi, prosazovat posun termínu nařízení EU pro možnost poskytnutí veřejné podpory na útlum černouhelných dolů,“ doplnil vládní zmocněnec a předseda RHSD MS kraje Jiří Cienciala.

Členové tripartity také odsouhlasili vznik krajské koordinační skupiny k problematice OKD. Bude předkládat návrhy vládě a prosazovat, aby nebyly opomenuty žádné důležité aspekty útlumu, zejména bezpečnostní a strategické, ale i ekonomické.

autor: J.D, (ivz).