Krajské sociální organizace převzaly speciálně upravené automobily

16. 11. 2015

Klíče od devíti nových automobilů se speciální úpravou pro imobilní klienty předal dnes (16. 11. 2015) zástupcům osmi krajských příspěvkových organizací hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák a náměstek hejtmana pro sociální záležitosti Svatomír Recman.

Automobily za deset milionů korun byly spolufinancovány z Regionálního operačního programu, dva miliony korun doplatil kraj ze svého rozpočtu.

Vozy s nájezdovými plošinami jsou devítimístné s prodlouženým zadním prostorem pro přepravu

dsc_4089.jpg

klientů na invalidních vozíčcích. Vozidla ocení nejen uživatelé, ale i personál – je zde dostatek místa pro přístup k uživatelům, sedadla jsou snadno demontovatelná a vozidla jsou vybavena madly.

„Díky speciálně upraveným automobilům se mohou méně pohybliví či zcela nepohybliví lidé pohodlně dopravit nejen k lékaři, ale i na různé kulturní, společenské či sportovní akce. Mohou tak lépe trávit svůj volný čas, což přispěje k jejich duševní pohodě. V příštím roce chceme s posilováním vozového parku našich sociálních organizací pokračovat,“ sdělil hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák.

Automobily bude využívat osm sociálních organizací, jejichž zřizovatelem je Moravskoslezský kraj. Vozy putují do Domova Jistoty V Bohumíně, Domova Březiny v Petřvaldu, organizace Sagapo v Bruntále, Harmonie v Krnově, Zámku Dolní Životice, organizace Náš svět v Pržně a Marianum v Opavě. Organizace Benjamín v Petřvaldě, která letos otevřela domov pro osoby se zdravotním postižením v Havířově, má k dispozici dvě nová vozidla.

„Jsem rád, že se díky projektu „Pořízení vozidel do sociálních zařízení“ podařilo získat automobily, které pomohou zjednodušit začlenění hendikepovaných lidí do společnosti. Lidem s postižením, žijících v zařízeních zřizovaných Moravskoslezským krajem, nyní můžeme poskytovat opět o něco kvalitnějších sociální služby,“ sdělil náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Svatomír Recman.

dsc_4121.jpg

zdroj, foto: kancelář hejtmana MS kraje