Ladislav Šincl: Předčasné hornické důchody - interpelace na ministryni

25. 10. 2014

l.jpg Představujeme: Ing. Ladislav Šincl je manažer, politik a člen Poslanecké sněmovny za ČSSD.  Narodil se 20. září 1965. Absolvoval Národohospodářskou fakultu VŠE v Praze. Po studiích byl zaměstnán v Poldi Kladno a v letech 1992 až 1998 působil na různých postech karvinské pobočky Investiční a poštovní banky. Mezi roky 1992 a 1996 vyučoval na Slezské univerzitě.

V letech 1998 až 2006 byl členem vedení města Karviná, nejprve ve funkci zástupce starosty, poté jako první náměstek primátora. V roce 2006 byl za ČSSD zvolen do Sněmovny. Je členem výboru pro životní prostředí a rozpočtového výboru. Dále je členem několika podvýborů.

Interpelace poslance Ing. Ladislava Šincla ve věci "předčasných hornických důchodů"

Vážená paní ministryně, jsem poslancem z Moravskoslezského kraje, konkrétně z velice těžce zkoušeného regionu Karvinsko, kde je evidováno více než 22 tisíc nezaměstnaných, a o jedno jakékoli volné pracovní místo se uchází dlouhá fronta téměř 35 nezaměstnaných

V této nelehké době má těžební společnosti OKD připravený velice nepříjemný předvánoční dárek, kdy ztratí zaměstnání dalších 300 lidí. Zčásti se to také dotkne důlních pracovníků, zdejších horníků. Jsem přesvědčen, že kromě získávání nových investorů a vytváření nových pracovních míst by mohlo tomuto hornickému regionu pomoci i odsouhlasení předčasných odchodů horníků do důchodu, tak jak to v minulosti řešilo vládní nařízení číslo 363. Toto řešení je určitě pro stát výhodnější a levnější, než evidovat propuštěné horníky s tzv. prošlou expozicí na úřadu práce, zvláště když každý nezaměstnaný stojí státní rozpočet minimálně 250 tis. Kč. Jen pro porovnání si dovolím připomenout, že v Polsku mohou horníci do penze už ve 43 letech po odpracování 25 let v dole. Ve Francii a Belgii v 50 - 55 letech a v sousedním Německu horníci odcházejí do důchodu v 55 letech.

Je naprosto nezbytné, aby byla přijata změna tohoto vládního nařízení a následně i zákon, který by umožnil odchod do předčasného důchodu nejen horníkům, ale v dalších profesích v těžkém průmyslu. Vím, že v tomto roce již probíhá příprava novely již zmiňovaného nařízení vlády a zákona o důchodovém pojištění, které toto by mohlo vyřešit. Ale zajímalo by mě, v jakém to je stadiu a jak je tato příprava daleko. Děkuji za odpověď.

Kompletní interpelace včetně odpovědi ministryně Marskové

dsc_0866.jpgPoslanec Ladislav Šincl při fárání na Dole Lazy v rozhovoru s předsedou OS PHGN Janem Sábelem

dsc_0895.jpgPoslanec Ladislav Šincl při fárání na Dole Lazy  (první zleva)

(ivz)