Litvínovští zastupitelé chtějí zachování limitů těžby

28. 11. 2014

Litvínovští zastupitelé si na svém včerejším zasedání odsouhlasili, že město využije všech zákonných možností, aby zabránilo prolomení územních ekologických limitů vymezených vládou v roce 1991. O konkrétních krocích se doposud nejednalo. Uvedl to včera server e-mostecko.cz

Odbory však mají zcela jiný názor. "Velkou měrou se na zvyšující se nezaměstnanosti v okrese Most i v Ústeckém kraji podílí postupný útlum těžebního průmyslu. Důvodem je platnost územně ekologických limitů těžby uhlí na lokalitě Československá armáda, “ řekl například předseda Sdružení odborových organizací CCG Most Jaromír Franta.

"Těžaře, ale i regiony, kde jsou důlní společnosti zpravidla i největšími zaměstnavateli, trápí nejistota dalšího osudu. A politici jdou do politiky s perspektivou čtyř let a bojí se udělat zásadní rozhodnutí a chovají se populisticky. Budeme tuto koaliční vládu motivovat, aby se nebála zodpovědně rozhodovat nejen z politického hlediska, ale také pro potřeby tuzemské ekonomiky, firem a domácností. A sem nepochybně patří i energetická bezpečnost státu a občanů,“ řekl při své srpnové návštěvě Dolu ČSA Josef Středula a přislíbil: „ČMKOS je připravena pomoct.

V případě ukončení těžby v lokalitě ČSA do roku 2020 by zaniklo ve skupině Sev-en 1235 pracovních míst, ve skupině CCG 396 pracovních míst a mimo obě skupiny dalších 4078 míst. Celkem by tak v okrese Most, kde bylo v prosinci 2013 evidováno 10 724 nezaměstnaných, což činilo 13,5 %, přibylo dalších 5709 nezaměstnaných.

Prolomení limitů těžby hnědého uhlí v severních Čechách již dříve podpořil i prezident Miloš Zeman.

V lokalitě Dolu ČSA se těží nejkvalitnější hnědé uhlí v rámci celé republiky s nejvyšší výhřevností.

O limitech by se mělo jednat už 1. prosince na zasedání tripartity. Zde, by měla mimo jiné proběhnout i diskuze o aktualizaci Státní energetické koncepce a surovinové politice.

dsc_0791.jpg

Předseda OS PHGN Jan Sábel a předseda Sdružení odborových organizací CCG Most Jaromír Franta

(ivz)