Marksová: Pracovat se musí lidem vyplatit!

4. 2. 2015

Ministryně chystá růst minimálních mezd až o 700 korun měsíčně
Ani ne měsíc poté, co se minimální mzda v zemi zvýšila o sedm stovek na 9200 korun měsíčně, avizuje ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD), že letos připraví další zvýšení. Předběžně počítá s tím, že by to mohlo být o 500 až 700 korun za měsíc. Vláda si v koaliční smlouvě vytkla cíl, že by do konce volebního období měla minimální mzda vzrůst až na 40 procent průměrné mzdy v zemi. O konkrétním zvýšení minimální mzdy bude vláda jednat s odbory a zaměstnavateli.

„Pracovat se musí vyplatit,“ uvedla ministryně, která bilancovala své roční působení ve funkci. Přesně před rokem prezident Miloš Zeman jmenoval koaliční vládu Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Vláda loni rozhodla o zvýšení minimální mzdy z 8500 na 9200 korun měsíčně. Původně měla vzrůst jen o pětistovku, ale ČSSD nakonec prosadila růst o dvě stovky vyšší, když na oplátku jako eurokomisařku za Českou republiku schválila tehdejší ministryni Věru Jourovou z hnutí ANO.

Na zálohovém výživném pro neúplné rodiny ministryně trvá
Marksová označila za jednu ze svých letošních priorit také zálohové výživné, které by vyplácel stát v případě, že jeden z rodičů neplatí na děti. Výhrady k tomu má ale ministr financí, předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Připustil, že si to umí představit, ale jen v konkrétních vyjmenovaných případech, kdy je jasné, že jeden z rodičů opravdu platit nemůže, například když je ve vězení.

„V první řadě musí fungovat stát. Když soud odsoudí někoho, tak by měl vymoci rozsudek. Bavíme se o 16 miliardách, je otázka, aby to nebylo zneužito a nefinancovali jsme nějaké podnikatele, kteří si nadělali děti, mají peníze a odmítají na ně platit,“ řekl dříve Babiš.
„Plošně si to určitě nemůžeme dovolit. Záměr byl, aby se to týkalo rodin do určité výše příjmů. Takový zákon je potřeba. Je v 17 zemích Evropské unie, nechci připustit, aby tady trpěly děti,“ prohlásila Marksová.

V průběhu roku bude ministerstvo práce a sociálních věcí a odborná důchodová komise připravovat změny v důchodovém systému. Předseda komise Martin Potůček připomněl změny, na nichž se zatím komise shodla. Doporučila politikům, aby doplňkové penzijní spoření se státním příspěvkem mohli pro své děti či vnoučata založit rodiče a prarodiče.

Důchodová komise se také shodla, že by měl být zaveden společný vyměřovací základ manželů, což znamená, že v případě, kdy například muž vydělává a žena se stará doma o děti, na tom nebyla žena v penzi hůře, ale do jejího důchodu by se promítl i příjem muže.

autor:(kov)

zdroj:www.e-sondy.cz