Městem prošel průvod krojovaných horníků, mažoretek a vozidel s květinovou výzdobou

22. 6. 2015

Průvod krojovaných horníků, dechových a hornických kapel, mažoretek a také vozů s květinovou výzdobou prošel po jedenáctné dopoledne v sobotu 20. června Hlavní třídou města a zahájil Havířov v květech, který je letos ojediněle spojen s devatenáctým ročníkem setkání hornických měst a obcí. Proto měl průvod zcela jinou atmosféru než obvykle, havířovské děti, členy různých kroužků a malé sportovce nahradili krojovaní horníci z mnoha míst České republiky, Polska a Slovenska. Průvod sledovaly tisíce obyvatel města i jeho návštěvníci odjinud.

Do Havířova přijelo v průběhu pátečního odpoledne a sobotního rána na 700 účastníků setkání hornických měst a obcí, které město pořádá pod názvem Havířovské vzpomínání. "Máme tady zástupce osmnácti měst a dalších šestadvaceti hornických spolků z celého Česka. Nechybí ani hosté ze zahraničí, vítáme u nás Slováky i Poláky nejen z našich partnerských měst, ale i z různých hornických spolků," prozradil náměstek havířovského primátora Eduard Hezcko. Slavnostní zahájení Havířovského vzpomání proběhlo už v pátek večer ve Společenském domě.

Kolorit letošního průvodu dotvářely především zpěvy lidových písniček ze Slovenska, hrané pochody pro mažoretky nebo dobrá dechovka. Nechyběly ani pro Havířov v květech obvyklé květiny a výzdoba z nich. Těžní věž, strom života, trilobit a v neposlední řadě socha svaté Barbory - patronky havířů - s dlouhou květinovou vlečkou. Průvod měl letos mírně jinou trasu než obvykle a končil na travnaté ploše vedle Městské sportovní haly, kde všechna zúčastněná města a spolky, které si s sebou přivezly své prapory, dostaly od představitelů Havířova stužku na památku Havířovského vzpomínání s datem konání akce.

sam_4061.jpg

havirovske-vzpominani---19.-setkani-hmo-havirov-19.---21.-6.-2015--69-.jpg