Město Karviná: Ustavující zastupitelstvo Karviné

4. 11. 2014

karvina-logo1.jpgUstavující zastupitelstvo Karviné dnes  zvolilo nové vedení města. Povolební vyjednávání vedlo ke koaliční smlouvě ČSSD (18 lidí) a KSČM (8), kteří obsadí v zastupitelstvu 26 křesel. Dalšími stranami v zastupitelstvu jsou ANO (13 členů) a KDU-ĆSL v koalici se zelenými (2 lidé). 18 z 41 členů sboru tu zasedne poprvé.

Rada města bude mít i nadále 11 členů (5 uvolněných, 6 neuvolněných), poměr - 5 KSČM, 6 ČSSD. Radní viz níže. Jmenné seznamy zastupitelů jsou pochopitelně na stránkách voleb, ale pozor - za rezignujícího Mariana Nevrlu (čtyřka za ANO, mandát složil hned po volbách) už nastoupila první náhradnice Marcela Parikrupová.

Primátorem města se dnes opět stal Tomáš Hanzel, dva náměstky má stejné jako dosud, dva nové z KSČM.

Priority nového vedení města:
,,Rozhodně chceme navázat na naši dosavadní práci. Prioritami pro další období pak jsou bezpečnost a zaměstnanost. To mimo jiné znamená zachování stávajících míst a podporu tvorby nových – především výstavbou nové krajské průmyslové zóny Nad Barborou, podporou podnikání a vytvářením podmínek pro život mladých rodin. Chceme přebudovat ubytovnu Kosmos v sociální bydlení. U bezpečnosti je to důsledné pokračování v programu nulové tolerance k nepřizpůsobivým. Vybudování obchvatu města co nejdříve – to je další priorita, kde můžeme státu významně pomoci. Máme v plánu další investice do zlepšení života lidí v Karviné, například další úpravy sídlišť,“ připomněl Tomáš Hanzel. „Nabízím spolupráci napříč zastupitelstvem tak, všichni máme stejný cíl - aby naše město bylo lepší,“ řekl staronový primátor novým zastupitelům.
„Pro naši spolupráci rozhodly společné programové cíle,“ řekl už dříve lídr kandidátky komunistů a nyní jeden z náměstků primátora Karel Wiewiórka.

Tomáš Hanzel (38) je primátorem potřetí, v roce 2006 byl zvolen poprvé, předtím již byl náměstkem primátora, od roku 1998 je členem ČSSD a také byl téhož roku poprvé zvolen do karvinského zastupitelstva. Narodil se v roce 1975, vystudoval střední elektrotechnickou školu a jeho prvním zaměstnáním po maturitě byl karvinský Jakl. Je také členem krajského vedení ČSSD a od krajských voleb zasedá v Radě Moravskoslezského kraje.

Náměstek Jan Wolf (46 let) za ČSSD nastupuje opět na funkci prvního náměstka, je to jeho třetí volební období ve funkci náměstka. Původní profesí bankovní manažer.

Lukáš Raszyk (34, také ČSSD) vystudoval Obchodně podnikatelskou fakultu Slezské univerzity v Karviné, v městském zastupitelstvu bude už čtvrté volební období, je náměstkem primátora pro druhé období.

Karel Wiewiórka (KSČM, 62 let) je také dlouholetým členem karvinského zastupitelstva, náměstkem primátora se stal poprvé. Dosud OSVČ – bezpečnostní technik.

Miroslav Hajdušík (30 let, KSČM) je čtvrtým dnes zvoleným náměstkem, původní profesí obchodní manažer.

Neuvolnění radní:
ČSSD: Marcela Tomková (46)- bankovní úřednice, Petr Bičej (48) – ředitel městské policie, Dalibor Závacký (57) – ředitel úřadu práce.
KSČM: Naděžda Antalová (52) – pracovnice Muzea Těšínska, Danuta Kwiczalová (66) – důchodkyně, Radek Orszulik (36) – podnikatel.

Zastupitelstvo rozhodlo o ustavení výboru finančního, kontrolního a pro národnostní menšiny. O kompetencích a resortech náměstků i primátora zatím nebylo rozhodnuto, rozhodne zastupitelstvo 16. prosince. Tam by také měl být jasno v počtech členů výborů a strany mají dát návrhy na členy a předsedy výborů.

autor:Šárka Swiderová

zdroj: Město Karviná