Ministerstvo práce a sociálních věcí podpoří projekty v Moravskoslezském, Ústeckém a Karlovarském kraji

28. 4. 2014

Ministerstvo práce a sociální věcí vyhlásilo speciální výzvu pro tři nejvíce strukturálně postižené kraje v objemu 175 milionů korun. Smyslem podpory je zlepšení situace na trhu práce v Moravskoslezském, Ústeckém a Karlovarském kraji formou posílení aktivních politik zaměstnanosti.

Ministerstvo tímto krokem navazuje na usnesení vlády ze září 2013, které vzešlo z návrhů pracovní skupiny pro řešení hospodářské a sociální situace v Moravskoslezském kraji – tzv. krizového štábu pod vedením tehdejšího ministra průmyslu Jiřího Ciencialy a hejtmana Miroslava Nováka. Na přípravě výzvy se podíleli zástupci krajů i vládní zmocněnec pro Moravskoslezský a Ústecký kraj.

„Podpora zaměstnanosti je investicí, která se našemu státu i Evropské unii vrátí. Posílení aktivní politiky zaměstnanosti patří mezi moje prioritní úkoly a tyto kraje to potřebují,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

„Jsem rád, že tato vláda pokračuje v aktivitách na pomoc krajům, které mají potíže. V relativně krátké době se podařilo vytvořit další konkrétní a praktický nástroj, který pomůže regionům s vysokou nezaměstnaností,“ dodal vládní zmocněnec pro Moravskoslezský a Ústecký kraj Jiří Cienciala.

Celková částka učená na výzvu k předkládání grantových projektů na posílení aktivních politik zaměstnanosti č. D8 v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost je 175 milionů korun, přičemž pro Moravskoslezský se počítá s částkou 75 milionů korun, Ústecký a Karlovarský dostanou po 50 milionech korun. Cílem podpory je zvýšení šancí nezaměstnaných lidí nebo osob ohrožených na trhu práce prostřednictvím využití nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti v těchto regionech. O finanční podporu mohou žádat zmíněné kraje, vzdělávací a poradenské instituce, regionální hospodářské komory a nestátní neziskové organizace. Podpořeny mohou být motivační aktivity, poradenské projekty, rekvalifikace a zprostředkování zaměstnání. Na jeden projekt mohou žadatelé získat 500 tisíc až 30 milionů korun a nemusí prokazovat vlastní zdroje pro financování projektu. Žádosti je možné podávat od 25. 4. do 16. 5. 2014.

Projekty Evropského sociálního fondu od roku 2007 pomohly statisícům lidí při návratu na trh práce. V současnosti je již většina dostupných financí přidělena na projekty, které podporují statisíce lidí různého věku i vzdělání. Kromě jejich lepšího uplatnění na trhu práce zajišťují i vytvoření tisíců pracovních míst.

autor: Petr Habáň tiskový mluvčí

zdroj:www.mpsv.cz