Ministr Chovanec vyzdvihl při jednání s odbory jejich nezastupitelnost

18. 4. 2014

Ministr vnitra Milan Chovanec jednal se zástupci odborů Policie ČR, Hasičského záchranného sboru ČR, České pošty a dalších odborových organizací se vztahem k resortu vnitra. Tématem jednání byl především způsob financování jednotlivých podřízených složek resortu v příštích letech. Vedle odborových předáků policie, hasičů nebo zaměstnanců pošty se jednání zúčastnili i předsedové Svazu měst a obcí a Sdružení místních samospráv.
Ministr vnitra ocenil nezastupitelnost odborů jako zástupců řadových zaměstnanců při jednáních o podobobě zpočtu na příští rok: „Jsem si velice dobře vědom toho, že vy jako resortní odboráři jste pro mě jako pro ministra vnitra jediným partnerem pro diskuzi s ministerstvem financí o budoucí podobě rozpočtu našeho resortu.“
Podoba rozpočtu pro letošní rok tak, jak ji navrhuje ministerstvo financí, předpokládá výrazné omezení finančních prostředků na platy státních zaměstnanců i výdajů na investice. Ministr vnitra Milan Chovanec znovu zopakoval, že dostojí svému závazku vůči policistům a hasičům a bude trvat na osmiprocentním zvýšení jejich mezd v příštím roce, které by mělo kompenzovat propad mzdových prostředků z roku 2010.
Vedle udržení ekonomické stability policejního a hasičského sboru i problematiky investic do vybavení, které tyto složky ke své práci potřebují, diskutoval ministr rovněž problematiku budoucího fungování České pošty. Milan Chovanec zdůraznil odhodlání udržet pobočkovou síť ve stávající podobě i nutnost kompenzovat poště výdaje za veřejnou službu občanům:
„Pošta je poslední baštou státu ve venkovských oblastech,“ řekl doslova ministr a dodal: „Chtěli bychom, podobně jako Slovensko a další civilizované země, udržet pobočkovou síť v co nejširší podobě tím, že zaplatíme za univerzální službu a zároveň budeme hledat nové výzvy k financování provozu pošty.“
Setkání ministra vnitra s odboráři by se podle slov Milana Chovance mělo uskutečnit v širším formátu každé tři měsíce, nicméně separátní jednání s odborovými předáky nad dílčími problémy by měla nadále pokračovat na úrovni náměstků.
                                                                                                                                                 (pan)

zdroj:www.e-sondy.cz