Ministr Mládek bude v Polsku jednat o černouhelném hornictví a dalších energetických otázkách

5. 2. 2016

Hned s několika předními představiteli Polské republiky se při své dnešní návštěvě Varšavy setká ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Bude s nimi jednat především o energetických otázkách, petrochemickém průmyslu, digitalizaci průmyslu, spolupráci při rozvoji start-upů či například o problematice ocelářství.

Ve Varšavě se ministr Mládek postupně setká s místopředsedou vlády a ministrem rozvoje
Mateuszem Morawieckim, ministrem energie Krzysztofem Tchórzewskim, prezidentem Polské národní banky Markem Belkou a s náměstkem ministra státního majetku Henrykem Baranowskim.

"Rád bych s polskou stranou otevřel otázky, o kterých jsem minulý týden jednal se zástupci českého ocelářství. Témat, které je třeba probrat, je však celá řada. Pokud jde o oblast energetiky, budu se například ptát na polské plány pro černouhelné hornictví, které čelí podobným výzvám jako to české a určitě se dostaneme i k polským plánům ohledně energetiky jaderné. Zajímat mě budou i zkušenosti Varšavy s podporou rizikového kapitálu či polské zkušenosti, které by nám mohly pomoci v dalším období zlepšit čerpání evropských fondů," uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Polské republice patří třetí pozice jak ve vývozu, tak i v dovozu České republiky. Z hlediska polské statistiky je český trh třetím nejvýznamnějším odbytištěm polského zboží, přičemž Česká republika je sedmým nejvýznamnějším exportérem do Polska. S žádnou ze sousedních zemí nedosáhl zahraniční obchod České republiky od jejího vzniku tak vysokého průměrného ročního tempa růstu vzájemného obchodu jako s Polskem.

zdroj: MPO