Ministr Mládek navštívil Moravskoslezský kraj

9. 3. 2015

Hlavními tématy pátečního setkání ministra s hejtmanem Moravskoslezského kraje Miroslavem Novákem a primátorem Ostravy Tomášem Macurou byla vedle zaměstnanosti na Ostravsku také likvidace ekologické zátěže v areálu Lagun Ostramo.

Ministr Jan Mládek velmi důrazně odmítl veškeré návrhy náměstka ministra financí Ondřeje Závodského na zakonzervování lagun betonovou deskou. „Tento návrh je pro Ministerstvo průmyslu a obchodu naprosto nepřijatelný a nebudeme ho v žádném případě podporovat,“ uvedl ministr Mládek.

„Občany už unavuje nekonečné dopisování si s úřady a nečinnost. Proto jsem jako ministr rozhodl o tom, že bude okamžitě zahájena příprava na vyhlášení otevřeného výběrové řízení na dekontaminaci zemin a příprava na vyhlášení otevřeného výběrového řízení na dekontaminaci vod. Do té doby musí být prováděna taková opatření, aby nedocházelo k dalšímu rozšiřování kontaminace do okolních vod. V této souvislosti bude rovněž po vzájemné dohodě významně redukována smlouva se sdružením Čistá Ostrava,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Ke kritice nedávného návrhu Ministerstva financí se přidal i zmocněnec vlády pro Moravskoslezský a Ústecký kraj Jiří Cienciala. „Návrh enkapsulace není řešením a vůči obyvatelům Ostravska není férové problém lagun opakovaně odkládat,“ uvedl Cienciala.

Ministr Mládek rovněž navštívil i průmyslovou zónu Nové Pole v Karviné a společnost Mölnlycke Health Care Klinipro, která v místě podniká. Setkal se i s vedením společnosti VÍTKOVICE STEEL a intenzivně se zajímal o budoucnost vítkovických oceláren.

Ta se rozhodla po dohodě s Moravskoslezským krajem neprodlužovat platnost integrovaného povolení na provoz ocelárny. K 30. září 2015 bude provoz ocelárny uzavřen. Jak uvedl předseda představenstva Dmitrij Ščuka, uzavření ocelárny neomezí chod dalších částí podniku. Vedení společnosti chce navíc do rozvoje firmy dále investovat, aktuálně se jedná o investici přibližně tří set milionů. Podle předsedy odborů společnosti Zdeňka Kološe bude muset z ocelárny odejít asi 300 zaměstnanců. Společnost proto připravila nad rámec kolektivní smlouvy sociální program, který ulehčí zaměstnancům v období, než najdou nové pracovní uplatnění.

(ivz)

zdroj: (MPO)