Ministr Mládek pod palbou kritiky

7. 10. 2015

Zdrcující kritika ze všech stran se valí na ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) za jeho včerejší podivnou nabídku handlu jádra za uhlí, kterou učinil ekologickým aktivistům. Zaznívají i první výzvy k odstoupení.  Napsal to dnes server iuhli.cz.

"Pokud ekologičtí aktivisté přislíbí, že nebudou blokovat dostavbu jaderné elektrárny Dukovany a přípravu výstavby trvalého úložiště jaderného odpadu, pak ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) navrhne, aby se uhlí pod Horním Jiřetínem netěžilo nikdy. S touto šokující nabídkou včera přišel ministr po setkání se zástupci ekologických sdružení, kteří protestují proti prolomení limitů." Více zde

„Již podruhé v tomto týdnu sledujeme podivné kroky ministra Mládka v klíčových energetických otázkách ČR. Tím prvním byla v pondělí zveřejněná studie Úřadu vlády, která naprosto mimo realitu tvrdí, že propuštění stovek horníků nebude mít žádný vliv na nezaměstnanost. Oba případy svědčí o tom, že debata o strategických potřebách českého státu už zcela ztratila jakékoli racionální jádro,“ uvedla mluvčí Severní energetické Gabriela Sáričková Benešová.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula uvedl, že na předsednictvu tripartity, které rušili ekologové, o něčem podobném pan ministr Mládek a ani pan premiér Bohuslav Sobotka rozhodně neinformovali. „Nepovažoval bych takový postup za vhodný v aktuální situaci,“ dodal šéf ČMKOS. „Pokud je to pravda, tak je to hrozné, ani tomu nemohu věřit. Jestli takto obchoduje s lidskými osudy, tak potěš Pán Bůh naši zemi,“ poznamenal poslanec Bronislav Schwarz (ANO).

Naopak podle ředitele Teplárenského sdružení ČR Martina Hájka to od Mládka byl docela chytrý tah. Ekologické organizace určitě na podobnou dohodu nepřistoupí, čímž přiznají, že jsou připravené výstavbu v Dukovanech blokovat. Tím ovšem fakticky potvrdí racionalitu přístupu MPO k otázce limitů.

Podle hornického odboráře Jaromíra Franty je Mládkovo chování hodné trhovce v Turecku. „O odpovědném přístupu pana ministra ať v otázce limitů, tak samotné Státní energetické koncepce jsem vždy pochyboval. Tato nabídka, pokud padla, je neférová nejenom k majitelům a zaměstnancům ČSA, ale k celému sektoru a hlavně občanům ČR a pan ministr by měl být odvolán,“ míní Franta.

„Že to k nesmyslnému hrocení ´buď uhlí na ČSA, nebo jádro´ Mládek směřuje, bylo jasné už v červnu, ale že dá i takovou přímou nabídku, to tedy nechápu. A úložiště tam navíc přihodil zcela nesmyslně, protože tam nikdo nic neblokuje, žaloby nemají odkladný účinek a povětšinou je podaly samy obce a místní občanské spolky,“ uvedl ekologický aktivista a energetický expert sdružení Calla Edvard Sequens. Dodává, že je to podivné jednání a navíc obsahově nesmyslné. Před volbu „buď hnědouhelné elektrárny nebo dostavba Temelína“ stavěli společnost politici už na začátku 90. let. Ministrova nabídka naznačuje, jakým způsobem se tvořila státní energetická koncepce.

Způsob „něco za něco“ se k ministrovi v tomto případě moc nehodí. Takto mohou „obchodovat“ poslanci, když jednají o změnách zákonů atd., byť i tam je to trochu postaveno na hlavu, uvedl analytik Petr Hlinomaz. „Ono to pak vypadá, že výhradním majitelem dolů je ministr stejně jako ten, který jediný rozhoduje o energetice a jediný, který ví, co je správně. A naopak tímto jednáním deklaruje, že druhým nejmocnějším, který jediný o tomto problému může rozhodovat jsou v tomto případě konkrétně ekologické organizace,“ konstatoval analytik.

„Nechce se mi věřit, že by ministr takhle začal kšeftovat s ekologickými organizacemi. Pokud by to byla pravda a tímto způsobem jednal, měl by okamžitě dát svou funkci k dispozici a odstoupit,“ uvedl předseda Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu (OS PHGN) Jan Sábel. „Politici hledají řešení zejména v tom, kolik voličů jim to přinese a já doufám, že je ztratí. Bohužel to bude asi pozdě kdy se projeví na trhu nedostatek uhlí,“ dodal Sábel.

Podle něj se vláda k horníkům jako celek chová hůř než za totality a to včetně řešení dřívějších důchodů, které již pětkrát odložila. Je to výsměch těžké práci a to nemá v Evropě obdoby. „Zejména to cítíme u ministra financí Andreje Babiše, který podporuje své firmy a na horníky kašle. Měl by si svůj očistec prožít alespoň jeden den v dole v téměř 40 stupňovém horku, špíně a prachu. Horníci z Ostravska a Mostecka začali spolupracovat, a to by se mělo projevit i v důraznějších akcích prosazující jejich oprávněné názory,“ naznačil odborář.

dsc_0363.jpg

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek