Ministr průmyslu navštívil Ostravu

8. 10. 2014

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek v doprovodu poslance za Moravskoslezský kraj Ladislava Velebného, vládního zmocněnce pro Moravskoslezský a Ústecký kraj Jiřího Ciencialy a hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslava Nováka včera navštívil Ostravu.

V Ostravě ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek po nedávné prohlídce lagun Ostramo navštívil termicky aktivní odval u bývalého ostravského dolu Heřmanice. Toto úložiště těžebního odpadu je termicky aktivní už od padesátých let minulého století. Na ploše 103 hektary se tam nachází asi 18 milionů metrů krychlových důlní hlušiny, která místy obsahuje až dvacet procent uhelné substance. Z haldy unikají páry a kouř, a proto se jí také říká "Hořící halda".
"Halda je velkou ekologickou zátěží pro okolní krajinu a sídla. Nedokázal jsem si ale představit její rozsah, který je mimořádný a jsem jím skutečně ohromen," uvedl ministr Jan Mládek na nejvyšším bodě odvalu, kde ústí několik "komínů" se zapáchajícím kouřem.

Plán sanace odvalu, kterou realizuje s. p. DIAMO, počítá s vymístěním části hlušiny z termicky aktivních zón. Problémem jsou i pasáže s odpadem z koksoven. Uložená hlušina se třídí na stavebně využitelné materiály a uhlí. Kamenivo se používá při výstavbě silnic a dálnic, ale vzhledem k nízkému počtu rozestavěných liniových staveb zájem o ně v poslední době poklesl.

Ministr Jan Mládek a severomoravský hejtman Miroslav Novák proto společně analyzovali možnosti, jak urychlit likvidaci hlušiny, aby se omezil negativní dopad hoření na životní prostředí. Jako jedna z reálných variant se jeví projekt gravitačního odvodnění nedalekého Hrušova, na nějž by se dalo použít kolem 4,5 milionu tun materiálů z odvalu. Jeho transport tubusovým pásovým dopravníkem by byl přitom výrazně ekologický.

Úložiště těžebního odpadu je ekologickým problémem, kterým se MPO intenzivně zabývá a společně se státním podnikem DIAMO a místní samosprávou bude hledat cesty k urychlení sanačních prací v hořících zónách.

pm-7.-10.-2014-051.jpg

autor, foto, zdroj: Filip Matys MPO