Mise MMF navštívila ČMKOS

15. 5. 2015

V Česku pobývá mise Mezinárodního měnového fondu (MMF). Jedná se o každoroční akci podle článku IV. Stanov MMF, která se uskutečňuje ve všech členských zemích MMF. Cílem je nezávislé makroekonomické hodnocení členských zemí pohledem zvenčí.

Experti MMF jednají s příslušnými ministerstvy, centrální bankou a dalšími finančními institucemi. Cílem mise je zjistit stav ekonomiky dané země a její roční výhled, a to vše shrnout v doporučující zprávě ministerstvu financí a vládě ČR, která bude posléze představena veřejnosti. Před závěrečným zpracováním zprávy chtějí experti znát i názory a stanoviska sociálních partnerů. Mise MMF dnes jednala i s experty Českomoravské konfederace odborových svazů. Vedoucí mise Costas Christou při té příležitosti uvedl, že jsou pro MMF cenné názory a náměty odborů na celou řadu problematik, například na fiskální politiku, důchodovou reformu, reformu zdravotnictví, konkurenceschopnost české ekonomiky, její oživení a opatření potřebné k jejímu udržení.

Hosty přivítala místopředsedkyně ČMKOS Radka Sokolová, která označila tato jednání za velmi přínosná pro obě strany. Na dotazy zástupců MMF odpovídali experti ČMKOS - vedoucí makroekonomického oddělní Martin Fassmann, dále Jaroslav Ungerman, Jaroslav Šulc, Pavel Janíčko a předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková.
Zástupci MMF se například zajímali, jak ČMKOS hodnotí činnost koaliční vlády Bohuslava Sobotky, kterou před rokem odbory pozitivně přijali.

Podle Martina Fassmanna vláda zatím odbory fatálně nezklamala. Česká ekonomika začala po dlouhé stagnaci oživovat, nezaměstnanost klesla pod půl milionu lidí, ekonomický růst přes dvě procenta je pro letošní rok reálný. Fassmann také uvedl i některá negativa. Například, že na rostoucí ekonomiku vláda nereaguje dostatečně rychle, například v investicích. Rovněž vývoj deficitu státního rozpočtu není stále uspokojivý. To by mohl být i do budoucna jeden ze závažných problémů. Je rovněž třeba se ptát, jak je možné, že 25 let po změně režimu dosahují české mzdy pouze 30 % mzdové úrovně Německa.

img_1568_th.jpgZáběr z jednání mise MMF s experty ČMKOS

autor, text, foto: Petr Kolev